Tinerii fermieri vor beneficia în acest an, în premieră, de terenuri concesionate de la ADS, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
„Pentru prima dată, în 2020, pentru tinerii fermieri, pe lângă banii alocaţi acestui program de sprijin, vom încerca să alocăm şi câte 50 de hectare de teren agricol, hectare pe care le-am identificat în contractele de concesionare care expiră în anul acesta şi care nu vor mai fi prelungite. Considerăm că este foarte important ca de acest teren să beneficieze şi cei care se încadrează în această categorie de tineri fermieri, ţinând cont de fenomenul de îmbătrânire a fermierilor şi a forţei de muncă din agricultură”, a spus Adrian Oros.
Potrivit ministrului, Agenţia Domeniilor Statului gestionează 319.390 ha, terenul statului român, din care 111.640 ha sunt cadastrate. Ministerul mai are 230.000 de hectare suprafaţă concesionată, din care niciun hectar pentru tinerii fermieri.
Vor fi modificate şi redevenţele obţinute de pe aceste terenuri concesionate, despre care spune că sunt ridicole, fiind cuprinse între 300 şi 800 kg grâu/ ha, în condiţiile în care se obţin 10.000 – 12.000 kg de grâu/hectar. „Sunt terenuri concesionate către firme din ţări ale UE şi extra UE, care sunt şi beneficiare de subvenţii”, a mai spus ministrul Adrian Oros.
Ministerul se restructurează
Mai mult, ministrul a mai afirmat că ministerul Agriculturii se restructurează.
„Suntem într-un proces de evaluare a întregului personal din Ministerul Agriculturii şi din instituţiile din subordine. În opinia noastră, cel puţin 15% din aceste posturi vor fi reduse. Sunt locuri unde procentul va fi mai mare, dar şi locuri unde va trebui să angajăm oameni, unde capacitatea lor administrativă este scăzută. În aparatul propriu avem 708 angajaţi, iar în total, la toate instituţiile şi agenţiile din subordine, avem 14.239 de angajaţi. La AFIR au fost zeci şi sute de transferuri de la entităţi private, fără concurs, foarte mulţi dintre angajaţi neavând nicio legătură cu activitatea care trebuia desfăşurată. Am găsit şi coafeze şi tot felul de ‘specialişti’ angajaţi şi mulţi miliţieni, transferaţi de la firme private, cazuri de meserii mai puţin obişnuite pentru activitatea în AFIR. Toate aceste detaşări au încetat de la 1 ianuarie 2020”, a declarat Adrian Oros.