PNL va susţine în Parlament proiectele de lege care vizează desfiinţarea SIIJ (Secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie) şi abrogarea actului normativ privind recursul compensatoriu. În schimb, membri marcați din ALDE apără această secție înființată la comanda lui Liviu Dragnea.
„Referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis ţintea interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei. Aşadar, primii care respectă rezultatele referendumului suntem noi, care am fost parte importantă în susţinerea referendumului. În tot programul de guvernare pe care îl avem depus la Parlament, în asumarea guvernării, veţi vedea că partea de justiţie este trecută prin dezbatere parlamentară, pentru că aşa ne obligă votul dat de oameni la referendum. În dezbaterea parlamentară, PNL are proiect de lege de desfiinţare a secţiei speciale şi PNL are proiect de lege de abrogare a prevederilor recursului compensatoriu care au pus în libertate mii de puşcăriaşi. În acelaşi timp, am spus, din momentul în care am ajuns în această situaţie, că ne va fi dificil, dar în niciun caz imposibil, ca priorităţile noastre legislative să fie negociate vot cu vot ca pentru o moţiune de cenzură. Din perspectiva PNL, va fi dificil să negociem majorităţi parlamentare, dar un angajament dat este un angajament luat”, a declarat vicepreședintele PNL, Raluca Turcan.
Desființarea SIIJ nu este agreată de ALDE
Pe de altă parte, deputatul Varujan Vosganian este de părere că desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie are nevoie de dezbatere parlamentară.
„Faptul că domnul Predoiu a solicitat punctul de vedere al Curţilor de Apel are în opinia mea o notă hazlie. E ca şi cum ai întreba şoferii dacă doresc să desfiinţeze poliţia rutieră. Nu procurorii şi judecătorii trebuie întrebaţi dacă doresc să se desfiinţeze secţia de investigare în domeniul infracţiunilor în justiţie. Ar trebui ca preşedintele, care proclamă această intenţie ca pe o soluţie salvatoare în justiţie, nu ştiu pe cine va salva o astfel de desfiinţare a acestei secţii, primul ministru şi ministrul Justiţiei, să ne explice cum văd ei responsabilizarea magistraţilor în lipsa unei astfel de secţii. Dacă ne reîntoarcem la situaţia de dinainte, în care procurorii nici nu se sinchiseau şi niciun abuz nu era sancţionat în niciun fel, nu cred că este soluţia cea mai bună. În privinţa asta, ALDE nu va accepta nicio formulă care să fie alta decât a dezbaterii parlamentare”, a afirmat Varujan Vosganian.