luni, martie 17, 2025
AcasăAgenda ZileiPoliticile haotice PSD au băgat în impas forța de muncă

Politicile haotice PSD au băgat în impas forța de muncă

Politicile haotice pe care PSD le-a aplicat în ultimii 3 ani au băgat în impas alarmant în evoluţia forţei de muncă, a declarat deputatul liberal Marilen Pirtea. „Mai multe rezultate alarmante, date publicităţii în ultimele săptămâni, vin să indice deteriorarea condiţiilor economice din România. La finalul unei perioade în care, mai ales în ultimii 3 ani, politicile haotice aplicate de PSD în privinţa creşterilor salariale nesustenabile, absenţei investiţiilor publice şi ineficienţei fiscale a aparatului de stat, au afectat economia reală, iată că motorul economic al ţării începe să semnalizeze spre un spectru negativ. Unul dintre cei mai importanţi factori cheie, care intervin determinant în evoluţiile globale ale afacerilor, este capacitatea pieţei muncii de a alimenta cererile de personal, mai ales în cazul sectorului primar şi terţiar”, a afirmat liberalul.

Cel mai recent studiu publicat de consultanţii de la PricewaterhouseCoopers, legat de evoluţia indicatorilor pieţei muncii din unghiul evoluţiilor salariale, numit PayWell 2019, arată că în România 25% dintre companii iau în calcul importul de angajaţi, mai ales în sectoare precum cel hotelier, de construcţii sau agricultură, dar şi în IT&C sau business process solution.
Scepticismul asupra capacităţii pieţei interne a muncii din România devine tot mai susţinut, în condiţiile în care deficitul în creştere al forţei de muncă reflectă sistematic efectele migraţiei, problemele demografice tot mai ample sau dezechilibrele din sistemul de învăţământ, amplificate în ultimele decenii”, apreciază deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Politicile haotice PSD au băgat în impas forța de muncă

„Acest deficit al forţei de muncă, indicat în cazul a 25% dintre companiile intrate în acest studiu (realizat pe un eşantion de aproximativ 100 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail şi hotelier), exercită o presiune suplimentară pentru creşteri salariale sectoriale, chiar şi peste creşterile determinate de politicile guvernamentale ale PSD, care au mărit foarfeca salarială dintre angajaţii din sectorul de stat şi cei din economia privată.
Efectul cumulat este cel al deprecierii competitivităţii economice în economia reală”, subliniază deputatul liberal.
„Faţă de ceea ce fusese estimat în ediţia din 2018 a acestui studiu salarial, creşterile salariale înregistrate în 2019 au fost mai mari. În sine, creşterea salariilor este benefică pentru consolidarea pachetului de beneficii pentru angajaţi, dar dacă aceste creşteri coincid cu deficite cronice ale numărului de angajaţi disponibili în contingentele de forţă de muncă activă, consecinţa se va exprima în schimbarea strategiei companiilor, care vor căuta să importe angajaţi sau chiar să-şi relocheze unităţile”, mai spune Pirtea.
Potrivit lui, este una dintre provocările majore cu care se va confrunta noul guvern liberal, cel care va fi chemat să caute soluţii pentru problemele complexe ce au rămas în economie la finalul perioadei de guvernare PSD, caracterizată de o conduită lipsită de responsabilitate, de tip – hit and run -, cu consecinţele grave, sădite adânc în economie.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate