sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiUrsache: Populaţia României pierde 7 miliarde de lei anual

Ursache: Populaţia României pierde 7 miliarde de lei anual

La o inflaţie de 5% pe an populaţia României pierde 7 miliarde de lei și asta pentru că țara noastră gestionează foarte prost banii, a declarat vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache.

Declarațiile au avut loc la conferinţa „Strategia de dezvoltare a României” – organizată de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României. 

„România gestionează foarte prost banii. Hai să luăm retailul, să luăm populaţia. Stăm pe 150 de milioane în conturi curente, cu dobândă practic zero. La o inflaţie de 5% pe an populaţia României pierde 7 miliarde de lei. Să luăm companiile. În continuare se finanţează prin sistemul bancar. Lipsa de apetit de care spun eu, de listări, şi care nu e a lor, e a managerilor companiilor de stat, practic din 2014 nu am mai avut niciun IPO a unei companii româneşti de stat, care să se capitalizeze, care să se finanţeze prin sistemul pieţei de capital, este un semnal rău”, a mai spus Ursache.

Alții se îmbogățesc, iar populaţia României pierde 7 miliarde de lei anual

Potrivit lui, organismele internaţionale au clasificat Polonia la piaţă dezvoltată. „561 de companii sunt listate în Polonia, din care 23 de bănci. Peste 50% capitalizare din PIB e din piaţa de capital. În România, dacă avem 85 de companii, şi acesta datorită faptului că în ultimii ani am reuşit ca mediu privat să înceapă să facă emisiuni de obligaţiuni, IPO-uri şi aşa mai departe. Acesta este un semnal de gestiune proastă a managerilor din companiilor de stat”, a spus Mircea Ursache. 

Vicepreședintele ASF a mai spus că România nu se poate dezvolta în afara Spaţiului Unic European. Toate aceste creșteri de prețuri au fost cauzate până acum de programul de guvernare al PSD, care odată pus în mișcare, de dragul populismului electoral, va fi foarte greu de reparat, în condițiile în care economia României este foarte sensibilă la tot ce se întâmplă pe piețele externe. de aici, existând și pericolul iminent al unei noi crize financiare asemănătoare celei care a avut loc în 2008. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate