vineri, decembrie 6, 2024
AcasăAdministrație publicăPrimăria București, de la buget supraestimat la faliment

Primăria București, de la buget supraestimat la faliment

O primărie care are un buget de un miliard de euro nu poate să intre în faliment, spune deputatul independent Nicuşor Dan, care crede că veniturile totale de 6,7 miliarde de lei pe care le-a estimat Primăria Capitalei pentru acest an sunt o sumă mult supradimensionată. 

Deşi primarul general, Gabriela Firea, pune problemele financiare ale primăriei pe seama faptului că s-au diminuat veniturile de la stat, în realitate bugetul ar fi fost umflat artificial, mai ales în ceea ce priveşte veniturile proprii. 

„Ea spune: „Suntem într-o situaţie financiară grea, pentru că statul, Guvernul, a modificat cota din impozitul pe venit pe care o defalcă către primării”. E adevărat, primăria ia mai puţin – de la 3,71 miliarde de lei la 3,27 de miliarde de lei, e o scădere de 15% -, dar asta înseamnă numai 0,46 miliarde. Diferenţa între ceea ce zice azi primăria că nu încasează, cele 2,37 de miliarde, şi aceşti 0,46 de miliarde, pe care ştiam de la început că primăria nu îi va lua de la stat din impozitul pe venit sunt bani cu care Gabriela Firea a umflat în mod artificial bugetul în aprilie, când l-a supus votului CGMB. Azi confirmă că sunt două miliarde lipsă. Până la sfârşitul anului o să vedeţi că sunt cel puţin trei miliarde lipsă din bugetul acesta. Cu consecinţe dramatice. Am spus că primăria va intra în incapacitate de plată. După cum ştiţi, chiar Gabriela Firea a spus că suntem într-un faliment nedeclarat”, a declarat Nicușor Dan.  

Deputatul a atras atenţia asupra faptului că sumele obţinute de PMB din impozitul pe venit au avut variaţii relativ mici de-a lungul anilor, reprezentând:

  • 3,34 miliarde lei în 2016;
  • 3,57 miliarde lei în 2017;
  • 3,71 miliarde lei în 2018
  • 3,27 miliarde lei în 2019.

Astfel, în 2019, faţă de anul anterior, s-a înregistrat o scădere de doar 440 de milioane de lei, a spus el. 

Pe de altă parte, conform aceleiaşi surse, în 2019 veniturile proprii prognozate au reprezentat 3,5 miliarde lei, în condiţiile în care în anii anteriori veniturile au fost de: 0,48 miliarde de lei în 2018; 0,3 miliarde lei în 2017 şi 0,38 miliarde lei în 2016. 

„Este de zece ori mai mult decât a obţinut în precedenţii trei ani. Am spus de la momentul în care bugetul acesta a fost publicat că suma aceasta este nerealistă şi că la sfârşitul anului o să vedem că o să ne lipsească cel puţin trei miliarde de lei”, a mai spus Nicușor Dan.  

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate