Procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a declarat joi, 10 iunie, că dacă nu va fi schimbată legislația dar și percepția despre mediu, România va deveni un Eldorado pentru deșeuri, o lada de gunoi a lumii.
”România are o legislație inadecvată, o administrație fie nepricepută, fie mă abțin să spun de care, pentru că se autorizează tot felul de trăznăi. Vin în țară botezate mii de tone. Eu împărtășesc parțial optimismul domnului comisar general al Garzii de Mediu, că a diminuat parțial criminalitatea de mediu. Am văzut vârful aisbergului, dar în condițiile în care legea nu se actualizează așa cum ne cere Consiliul Europei începând cu raportul de evaluare din 2018, vom ajunge foarte curând să ne fie teamă să mai respirăm aerul de pe stradă, pentru că în România se pregătesc să vină, dacă s-au prins operatorii de deșeuri că SE POATE, din toate zonele, atât deșeuri industriale, cât și deșeuri menajere” – a declarat procurorul specializat în infracțiuni de Mediu, Teodor Niță.
”Suntem într-un pericol real şi efectiv să devenim o ladă de gunoi nu numai a Europei. (…) Cât timp nu se iau măsuri legale, nu va fi deloc în regulă, pentru că s-a făcut autostradă, s-a învăţat lumea că aici se poate, că este un El Dorado pentru deşeuri. Şi foarte curând, zic în 20 de ani, ceea ce înseamnă curând, o să trăim printre munţi de gunoaie şi foarte fericiţi că cineva a respectat legea – a mai spus el.
Acesta a mai dezvăluit că au fost descoperite cazuri de contracte încheiate pentru arderea în cuptoarele fabricilor de ciment din România a 2000 de vapoare cu deșeuri menajere.
”Au fost cazuri în care s-au încheiat contracte de ardere în cuptoarele fabricilor de ciment a 2000 de vapoare cu deșeuri menajere. 2000 de vapoare! I-am trimis înapoi, dar nu știm cât vom reuși lucrul ăsta fără o legislație corespunzătoare” a declarat el.
Garda de Mediu este lipsită, potrivit acestuia, de laboratoare, mijloace tehnice, precum şi de personal cu competenţe necesare în domeniu.
„Vă dau numai nişte exemple. Garda de Mediu ar trebui să aibă laboratoare, mijloace tehnice, logistice, să îşi facă datoria, ar trebui să aibă oameni instruiţi pentru asta, competenţe pentru asta. Consiliul Europei ne-a recomandat să acordăm competenţe de tip poliţie judiciară, pe investigare infracţiuni de mediu la lucrătorii Gărzii de Mediu. A expirat termenul de implementare, nu s-a întâmplat nimic. Comisia Europeană spune să colectăm deşeurile selectiv, ne spune să măsurăm calitatea aerului. Păi de unde dacă nu am laboratoare? Nu există deloc laboratoare, acreditate. Nimic. Şi apelăm la firme private care spun că totul este în regulă. Dumnezeu cu mila, eu văd că se nasc munţi de gunoi şi peisaje apocaliptice şi dacă nu am laboratoare ce pot să zic? Ne zbatem ca peştele pe uscat…
Garda de Mediu ar trebui să fie o instituţie de forţă a statului român, să aibă atribuţiuni. Garda de Mediu face plângere penală ca şi un petent obişnuit, nu poate să facă un act de sesizare penală că s-a produs o infracţiune. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu şeful Gărzii de Mediu, a fost gonit dintr-un control legal pentru că în lege nu scrie foarte clar cât şi cum are dreptul să facă controale. Păi atunci ce fac, trimit soldaţii la război cu bricege de desfăcut conserve?”, a mai spus Teodor Niţă.