Programul Noua Casă ridică artificial prețurile la case și supraindatorează românii care se grăbesc să achiziționeze o locuință în următoarele luni. Din cauza majorării plafonului la 140.000 și a garantării cu până la 80% a locuințelor noi, românii riscă să se supraindatoreze, iar pentru un an sau doi nu vor mai putea plăti creditele luate.
Dezvoltatorii deja au crescut prețurile la locuințe și speră ca acum, cu ajutorul programului guvernamental, să lșe vândă și mai scump.
„O creștere bruscă a garanției oferite de stat și a plafonului creditului – de la 66.000 la 140.000 de euro – va produce distorsiuni în piață, prin faptul că susține artificial cererea și implicit prețurile. Se pare că, având în vedere parametri, 120 mp și plafonul finanțării de 140.000 de euro se dorește sprijinirea unei nișe rezidențiale unde piața este blocată de 4 luni, unde nu prea se mai vinde nimic”, a declarat Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Finciar bancare din România (AAFBR), la Digi 24.
Dacă ne uităm la creditele contractate, în această perioadă, au scăzut cu 75% față de aceeași perioadă a anului trecut. Oferta continuă să crească, cu 15%, pentru că sunt deja proiecte rezidențiale antamate și în curs de dezvoltare și deja prețurile începeau să scadă prin diferite oferte, iar acest lucru a început să deranjeze pe cei care vor să țină prețurile sus. Aici e principala problemă.
„În rest, faptul că se încearcă reînoirea stocului de aparatamente, faptul că se oferă o garanție mai mică pentru blocurile vechi prin comparație cu blocurile noi și se încearcă migrarea către construcțiile mai noi sau faptul că se încearcă susținerea acestui sector care poate absorbi forță de muncă sunt efectele pozitive”, mai spune Guda.
Noua Casă aduce supraindatorarea românilor
Principalul efect negativ, care s-a confirmat și în Croația, este acela că se încearcă menținerea prețurilor sus și consumatorii vor suferi. Pentru că să cumpere apartamente mai scumpe cu credite pe 30 de ani, foarte puțini își permit în realitate, având în vedere vulnerabilitatea și incertitudinea din anii care vor veni.
„Problema este că mulți nu sunt conștienți și nu văd decât planul pe un an sau doi în față, iar pentru ei rambursarea va fi una foarte dificilă pentru aceste credite supradimensionate. Din fericire, BNR a redus acest risc prin limitarea gradului de indatorale la 40%, dar chiar și așa, cum s-a văzut și în Croația, pare o oportunitate bună pentru că se oferă populației oportunitatea să se cumpere apartamente mai spațioase, dar pe de altă parte este un măr otrăvit”, a mai spus analistul financiar.
Este un măr otravit pentru că prețurile se vor menține la același preț sau vor crește, dar implemetarea programului se face în forma actuală.
Se construieste cu un leu/ mp, se vinde cu 2 lei/ mp, si prin credit plătești 5 lei /mp
Din punctul de vedere al economistului, plafonul de finanțare nu trebuie să depășească 100.000 de euro, iar o garanție de 80% ar trebui să ducă expunerea statului la maximum 80.000 de euro, ceea ce față de nivelul anterior de 66.000 este o creștere mai mică.
„Creșterea pana la 140.000 este una prea bruscă și parcă prea cu dedicație pentru câțiva care vor să construiască cu 800 de euro mp și să vândă cel puțin triplu, iar românii să plătească împrumuturi supradimensionate. Se construiește cu un leu/ mp, vinde cu doi lei /mp și românul, prin împrumul, plătește 5 lei pe mp. Nu este normal!”, mai spune Guda.
Potrivit lui, în imobiliare se fac niște randamente de în 2-3 ani de își dublează capitalul cei care se ocupă cu așa ceva. „Asta înseamnă un randament de 40% pentru capitalul investit, în consițiile îmn care în România un business mediu face un randament anual de 11% pe capitalul investit”, mai spune Guda.
Acesta este de părere că la noi, dezvoltatorii fac profituri exagerate și încearcă să-și păstreze interesele și profiturile prin această măsură.
Românii nu ar trebui să se grăbească să cumpere
„Clienții trebuie să fie conștienți de vulnerabilitatea unei supra-expuneri la creditul ipotecar pentru că ei văd acum ceva frumos, spațios, le place, își doresc și atunci se grăbesc. Iau deciziile emoțional și pe fond rațional nu realizează vulnerabilitatea pe care o au. Sfatul meu este să își facă niște calcule pentru a vedea cât de vulnerabili sunt. La o scădere cu 25% a salariului care sunt implicațiile? Mai pot plăti ratele? Foarte mulți își vor da seama ca sunt vulnerabili și sper să aibă înțelepciune că nu este sănătos pentru ei și pentru familiile lor și să nu se supraîndatoreze”, mai spune Guda.
Analistul financiar recomandă celor care vor șă-și cumpere o locuință, având în vedere trendurile de prăbușire a cererii și de creștere a ofertei, să mai aibă răbdare și să aștepte până la finele acestui an și vor vedea oferte din ce în ce mai bune.
„Când prețurile ajung la un nivel rezonabil, cel puțin cu 20% mai mici decât sunt acum să ia o decizie de cumpărare, cel mai devreme începând cu anul următor. Altfel, dacă nu așteaptă și se vor grăbi, se vor supraîndatora și anii viitori vor avea mari probleme cu rambursarea acestor credite”, a conchis Inacu Guda.