miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiProspectul vaccinului Moderna: efecte secundare poate avea acesta

Prospectul vaccinului Moderna: efecte secundare poate avea acesta

Prospectul vaccinului Moderna, împotriva COVID -19, ajuns în România într-o primă tranşă de 14.000 de doze, a fost autorizat condiţionat în Uniunea Europeană.

În prospectul publicat în limba română pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro, se arată că este vorba de un vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate), iar acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare.

„COVID-19 Vaccine Moderna este un vaccin utilizat pentru a preveni boala COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2. Acesta este administrat adulţilor cu vârsta de peste 18 ani. Substanţa activă din COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafaţă a SARS-CoV-2. ARNm este integrat în nanoparticulele lipidice SM-102. Deoarece COVID-19 Vaccine Moderna nu conţine virusul, acesta nu vă poate transmite boala COVID19”, se arată în prospect.

Cum funcţionează vaccinul Moderna

„COVID-19 Vaccine Moderna stimulează sistemul de apărare natural al organismului (sistemul imunitar). Vaccinul Moderna acţionează prin determinarea organismului să îşi producă propria protecţie (anticorpi) împotriva virusului care cauzează boala COVID-19. COVID-19 Vaccine Moderna utilizează o substanţă numită acid ribonucleic mesager (ARNm) pentru a transfera instrucţiuni, pe care celulele organismului le pot utiliza pentru a produce proteina de suprafaţă, regăsită pe virus. Celulele pot produce apoi anticorpi împotriva proteinei de suprafaţă, pentru a ajuta la combaterea virusului. Acest lucru va ajuta la protecţia împotriva COVID-19. Substanţa activă a COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafaţă a SARS-CoV-2, integrat în nanoparticule lipidice”.

Prospectul vaccinului Moderna spune că acesta nu este recomandat pentru copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani.

Mod de administrare vaccin Moderna

Vaccinul se va administra sub formă de două injecţii a câte 0,5 ml. Se recomandă administrarea celei de-a doua doze la 28 de zile după prima doză, în vederea finalizării schemei de vaccinare. Vaccinul se administrează într-un muşchi (injecţie intramusculară), în partea superioară a braţului.

Prospectul vaccinului Moderna: Reacţii adverse posibile

 • foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane): umflare în zona axilei, durere de cap, greaţă, vărsături, dureri musculare, dureri articulare şi rigiditate, durere sau umflare la locul de administrare a injecţiei, oboseală excesivă, frisoane, febră.
 • frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): erupţie, înroşire sau urticarie la locul de administrare a injecţiei.
 • mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane): mâncărime la locul de administrare a injecţiei.
 • rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane): paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell), umflare la nivelul feţei (poate să apară la pacienţii cărora li s-au administrat injecţii în scop cosmetic).
 • cu frecvenţă necunoscută: reacţii alergice severe (anafilaxie), hipersensibilitate.

Conform prospectului vaccinului Moderna, trebuie solicitată asistenţă medicală de urgenţă dacă persoanele vaccinate manifestă oricare dintre următoarele semne şi simptome ale unei reacţii alergice:

 • senzaţie de leşin sau stare de confuzie;
 • modificări ale ritmului bătăilor inimii;
 • dificultăţi la respiraţie;
 • respiraţie şuierătoare;
 • umflare a buzelor, feţei sau gâtului;
 • urticarie sau erupţie pe piele, greaţă şi vărsături, durere de stomac

Întreg prospectul vaccinului Moderna

prospectul vaccinului moderna

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate