vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiPutin face gălăgie la CEDO, susținând că Ucraina este vinovată de prăbușirea...

Putin face gălăgie la CEDO, susținând că Ucraina este vinovată de prăbușirea avionului malaysian, doborât de separatiștii ruși, cu o rachetă rusească

Deși separatiștii ruși alimentați cu rachete de Rusia sunt responsabili de doborârea, în 2014, a zborului MH17, soldat cu moartea a 298 de oameni, Rusia lui Putin continuă ofensiva de hărțuire a Ucrainei și anunță că va depune o plângere la CEDO împotriva ei, acuzând-o că este vinovată de prăbușirea acelui zbor, dar și de moartea unor civili în timpul conflictului dintre cele două state.

Cazul se bazează pe „o plângere interstatală împotriva Ucrainei, în acord cu Articolul 33 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului” care statuează cu privire la afacerile între țări la CEDO, potrivit unui comunicat al parchetului rus, preluat de AFP și citat de Agerpres.

În plngere, Kremlinul a enumerat 10 revendicări împotriva Kievului. Rusia susține că autoritățile din Ucraina că au discriminat populația rusofonă, companiile și antreprenorii ruși, că au blocat canalul Crimeii de Nord, generând „consecinţe umanitare, ecologice şi economice extrem de proaste”, că sunt responsabile pentru moartea unor civili în timpul protestului Euromaidan din Ucraina, din 2014 și în timpul conflictului ce a urmat împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, eveniment ce a dus la decesul a 13.000 de oameni.

Tot Rusia mai susține că Ucraina este responsabilă pentru bombardamentele care au ucis și rănit cetățeni ruși în sudul țării.

”Forţele armate ucrainene desfăşoară ostilităţi care reprezintă o ameninţare reală pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor ruşi care locuiesc în regiunile de frontieră şi determină mii de cetăţeni ucraineni să se refugieze în Rusia”, se arată în comunicatul parchetului rus.

Totodată, Moscova acuza Ucraina că este vinovată pentru doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines în iulie 2014 în timp ce se afla pe teritoriul aerian al Ucrainei, eveniment în urma căruia și-au pierdut viața 298 de oameni.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe: rezultatul plângerii Rusiei este doar zgomotul de fond

Potrivit ministrului ucrainean de Externe, Kuleba, citat de Ukrinform, plângerea Rusiei împotriva Ucrainei nu va avea alt rezultat decât zgomotul de fond.

”Fără a interfera cu justiția Curții Europene a Drepturilor Omului, vă pot asigura că această declarație revendicativă nu are nicio șansă de a fi satisfăcută. A fost trimisă de Rusia exclusiv în scopuri de propagandă. Nu vor exista alte rezultate, cu excepția zgomotului de fond și a timpului pierdut pentru redactarea unui răspuns” – spus ministrul Kuleba, în timp ce se afla alături de omologul său maghiar, Peter Siyyarto, într-o vizită în estul Ucrainei.

Potrivit unei anchete internaționale, avionul a fost distrus de o rachetă BUK transportată din Rusia în zona de conflict și ar fi fost lansată de separatiști, care credeau că doboară un avion militar ucrainean.

Rusia lui Putin susține cu un cinism specific rusesc că Ucraina este responsabilă, deoarece nu și-a închis spațiul aerian în regiune, deși în regiunea respectivă aveau loc conflicte. Un proces în contumacie în acest caz a început în luna martie în Olanda.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a afirmat că solicitarea Rusiei este „absolut legală”, și că „Vladimir Putin a vorbit de procese negative care au loc în prezent în Ucraina. Rusia are dreptul să aştepte o reacţie” de la CEDO – susține lacheul de serviciu al lui Putin.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate