luni, ianuarie 13, 2025
AcasăAnalize MediaDodon, Kiril și războiul ortodoxiei răsăritene (I)

Dodon, Kiril și războiul ortodoxiei răsăritene (I)

Războiul ortodoxiei răsăritene. Vizita pe care Patriarhul Kiril al Rusiei o va efectua în Republica Moldova în perioada 25-28 octombrie are o miză dublă: electorală și geopolitică. Momentul ales nu este întâmplător, deoarece șeful statului moldovean se află izolat în plan extern, iar asocierea cu înaltul prelat rus înseamnă voturi și imagine în campania electorală din această iarnă, când socialiștii (PSRM) speră să obțină majoritatea în viitorul Parlament de la Chișinău. De asemenea, recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol complică și mai mult lucrurile de pe frontul ortodoxiei răsăritene, unde Kremlinul încă se mai consideră ”A treia Romă”.

Dacă în cele șaptesprezece vizite efectuate la curtea  “Țarului de la Kremlin” nu a reușit să obțină nimic ”palpabil” cu care să se legitimizeze la Chișinău, pentru că nu a reușit să ofere silovikilor din jurul lui Putin imaginea unui șef de stat independent, Igor Dodon, președintele R.Moldova, s-a mulţumit doar să pozeze într-un angajat fidel şi umil al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Astfel că, pentru Dodon, PSRM (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova) și coloana a cincea a putinismului din R.Moldova, vizita ”pastorală” a lui Kiril în spațiul dintre Prut și Nistru este o adevărată ”mană cerească”.

Dodon, Kiril și războiul ortodoxiei răsăritene

Dincolo de considerentele electorale și dragostea lor nemărginită pentru ”Mama Rusia”, putiniștii moldoveni sunt conștienți de rolul pe care îl are Kiril în piramida puterii de la Kremlin, astfel încât doresc să se folosească din plin de autoritatea acestuia pentru a-l convinge pe Vladimir Putin că R.Moldova a ”îngropat definitiv drumul său european”. În schimb, Patriarhul Kiril al Rusiei este ambasadorul neoficial al preşedintelui Federaţiei Ruse şi reprezintă totodată un pilon geostrategic al Kremlinului în toată lumea ortodoxă, nu numai în Răsărit.

Vladimir Putin se bazează pe două axe în construcţia politică a regimului său: ortodoxia şi naţionalismul. În 2014, Kiril a legitimat anexarea Crimeii şi, apoi, intervenţia militară a Rusiei în Siria prin predicile sale, iar pe Vladimir Putin l-a proslăvit drept “Întâiul Fiu şi Protector al Bisericii nemului rus”.

Dar vizita Patriarhului Kiril al Rusiei la Chișinău ar mai putea deveni crucială în contrabalansarea ofensivei Ucrainei de pe frontul ortodoxiei, în contextul în care sintagma ”Moscova a treia Romă” a devenit lipsită de conținut odată cu decizia Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. Astfel, Patriarhul Filaret al Kievului și Makarii, Arhiepiscopul Ucrainei au primit joi recunoșterea Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului. Totodată, Sinodul Patriarhiei Ecumenice a recunoscut drept canonice Biserica Ortodoxa Ucraineană cu Patriarhia la Kiev (BOU-PK) și Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei (BOAU), potrivit site-ul religios Risu, care citează orthodoxa.info.

Dodon, Kiril și războiul ortodoxiei răsăritene

Surse politice de la Chișinău ne-au confirmat faptul că vizita lui Kiril de la Chișinău este mai mult decât una electorală, după de Biserica Ortodoxă Ucraineană a obținut autocefalia.

Kiril, agent electoral al putiniștilor din R.Moldova?

„Patriarhul Kiril a venit mereu înaintea alegerilor la Chișinău, pentru a da un imbold electoratului pro-putinist, insa acum miza este mult mai mare după tot ce s-a întâmplat în Ucraina. El va face tot ce îi va sta în putință să îi facă lobby lui Dodon și implicit partidului acestuia înaintea alegerilor din această iarnă. În premieră, Kiril se va deplasa la Comrat (Găgăuzia) și Transnistria, două zone cu probleme din Moldova pentru a da un mesaj de unitate rusofonilor și celor care privesc cu jind, încă, spre Moscova”, ne-au declarat surse politice de la Chișinău.

„Pentru prima dată, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii va vizita nordul şi sudul Moldovei”, a confirmat Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

Programul vizitei prevede, pentru data de 25 octombrie, un Te Deum oficiat de Sanctitatea Sa Patriarhul Kiril în Catedrala „Naşterea Domnului” din Chişinău. Pe 26 octombrie, Patriarhul va vizita oraşul Bender, pe 27 octombrie – Comrat, iar la 28 octombrie – Bălţi.

 „Am menţionat că vizita Patriarhului Kirill este aşteptată de tot poporul ortodox al Moldovei. Mi-am exprimat convingerea că Mitropolia Moldovei îşi va păstra pentru totdeauna unitatea cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a subliniat Igor Dodon.

Pe lângă problema cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, Patriarhul Kiril va încerca să forțeze  rezolvarea diferendului istoric și canonic pe care îl are în R. Moldova cu Biserica Ortodoxă Română. Acest aspect a fost punctat cel mai probabil la București în toamna trecută, când acesta a venit la București, dar informații despre acest subiect nu au apărut în spațiul public. Eparhiile de la Bălți, Cantemir și Dubăsari rămân nodul gordian în relația dintre cele două biserici surori.

Dincolo de acest lucru şi de moştenirea bizantină comună, Biserica Ortodoxă Rusă este mai apropiată de lume, în timp ce Biserica Ortodoxă Română este mai ataşată de canoane.

 „Consider că este necesară o nouă abordare sinceră, din perspectiva elementelor comune poporului rus și celui român, mai exact din perspectiva Ortodoxiei, domeniu care a fost până acum fie neglijat, fie interpretat greșit, fie instrumentat geopolitic. Biserica Ortodoxă Rusă (BORu) și Biserica Ortodoxă Română (BOR) sunt cele mai mari Biserici Ortodoxe Locale, iar diferendul istoric dintre ele alimentează o stare de tensiune care se transmite în sfera percepțiilor și comportamentelor (geo)politice, fiind una din principalele cauze care întrețin neîncrederea reciprocă și determină, pe cale de consecință, o stare continuă de confruntare inutilă. Diferendul este unul de uzură și va trebui rezolvat corect, cu grijă, răspundere istorică și înțelepciune autentic creștină. Fără rezolvarea corectă a diferendului jurisdicțional ruso-român din Basarabia și nordul Bucovinei, în corelare cu criteriul etnic instituit de canonul 34 apostolic, orice avansare pe calea reconcilierii dintre cele două Biserici și popoare nu va fi posibilă”, declara președintele Asociației Răsăritul Românesc din R.Moldova, Vlad Cubreacov.

Este de așteptat să vedem o poziție dură a lui Kiril pe parcursul vizitei sale din Moldova, față de mișcarea prelaților ortodocși din Ucraina unde Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina, dacă o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova va fi recunoscută de Constantinopol, în condiţiile în care o decizie pe marginea acestui subiect este aşteptată în viitorul apropiat, informează AFP.

Până la vizita lui Kiril din Moldova mai sunt două săptămâni, timp în care scena politică de la Chișinău va fi copleșită de declarații măgulitoarea la adresa Patriarhului Kiril care va trasa noile directive ale războiului pe care putinismul îl duce cu Occidentul sub pavaza ortodoxismului ultra-conservator. Problema Ucrainei și eșecul referendumului familiei tradiționale de la București nu vor fi trecute cu vedera de Kiril.

Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate