Referendumul pentru Justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis, a primit aviz pozitiv de la comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
„Majoritatea susţinem un acord favorabil cu niciun fel de intervenţii. Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări… Raportul este un aviz favorabil fără niciun fel de intervenţii”, a declarat Florin Iordache.
În data de 4 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai.
„În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, precum şi ale art. 2 şi art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate”, arăta șeful statului în respectiva scrisoarea transmisă conducerii Parlamentului.
Problema Puterii în momentul de față este că Iohannis nu a transmis și întrebările care vor fi puse la referendumul pentru justiție din 26 mai, aceștia mizând pe faptul că această consultare a poporului va avea aceeași soartă ca și referendumul pentru familie din octombrie anul trecut.
Dacă se va întâmpla acest lucru, Klaus Iohannis este în pericol să îți piardă o bună parte din credibilitate, și, mai mult, l-ar putea costa chiar și al doilea mandat în poziția de șef al statului.