Raed Arafat a dezvăluit marți seara că la nivelul autorităților centrale s-a discutat despre relaxarea restricțiilor referitoare la înmormântări și că ”toată lumea” a fost de acord cu această posibilitate, inclusiv INSP, cu condiția respectării regulilor sanitare.
Subiectul intrat în atenția publică după ce, în doar câteva zile, au murit bolnavi de Covid-19 cântăreții de muzică lăutărească Cornelia Catanga, Gabi Luncă și Nelu Ploieșteanu, iar familiile lor au reclamat faptul că nu li s-a permis să organizeze ceremoniile funerare potrivit tradiției, din cauza restricțiilor impuse pe perioada pandemiei.
Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat într-o emisiune de televiziune că această problemă a fost discutată cu reprezentanții cultelor și cu premierul Florin Cîțu, urmând ca ”regula înmormântării” să fie modificată prin ajustarea unui ordin de ministru.
„Finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli. Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii și nu știu amănunte. Această problemă a fost ridicată și cu reprezentanții cultelor în fața domnului premier. Este un ordin emis de Ministerul Sănătății, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat la Antena3, potrivit G4Media.
Trei înmormântări speciale au atras atenția opiniei publice și au declanșat o amplă dezbatere publică pe acest subiect din cauza modului total diferit în care au fost tratate de autoritățile locale care, în mod normal, ar fi trebuit să se supună acelorași reguli, general valabile la nivelul întregii țări.
Pictorul hunedorean Liviu Lăzărescu a fost îngropat noaptea, pe 30 martie, la farurile unui buldoexcavator, fără ca familia să-i fie aproape. Autoritățile au emis un certificat de Covid-19 și au decis să nu mai aștepte până a doua zi, când fiica decedatului urma să ajungă în țară, din Franța, unde este stabilită.
Imaginile cutremurătoare de la înmormântarea nocturnă au stârnit vii reacții pe rețelele sociale și în mass-media.
”Liviu Lăzărescu, înmormântat la lumina farurilor de buldozer. Pictorul muzelor de la Mărtinești, profesor ”Honoris Causa”, cetățean de onoare, binecuvântat personal de Papa Francisc, zăcea într-un sicriu, deasupra gropii lui, luminat de un buldoexcavator, așteptând să fie îngropat de urgență, ”până la ora 21”. Fiica lui, care pornise din Franța, nu era acolo. Trebuia să ajungă a doua zi, la înmormântarea programată oficial. Dar iată că totul a fost dat peste cap de o foaie de drum, un formular tip pe care scria că pacientul a fost infectat cu sars-cov2. Familia nu avea habar de așa ceva, iar cauzele decesului au fost cu totul altele. În fine, nu are importanță dacă a avut sau nu, dacă se știa sau nu, ceea ce rămâne este modul în care am ajuns să ne îngropăm morții!”, a scris pe Facebook Călin Bârcean.
Tot de Covid-19 a murit și fostul primar al Iașiului Constantin Simirad, informația fiind publică. În ciuda restricțiilor arhicunoscute, politicianul a fost înmormântat cu mare alai, pe 3 aprilie.
Cel de-al treilea caz este și cel mai mediatizat. Fiicele lui Nelu Ploieșteanu au refuzat să ridice trupul tatălui lor de la IML motivând că nu îl pot îngropa până la ora 17, așa cum prevede protocolul pentru cei morți de Covid. Mai mult, ele au făcut cerere la Parchet pentru efectuarea unei necropsii, în speranța că rezultatul va arăta altceva, însă testele făcute la Institutul Cantacuzino au fost pozitive, potrivit Adevărul.
Protocolul Covid spune că sicriul cu trupul neînsuflețit trebuie sigilat, dus direct la cimitir și îngropat în prezența a maximum 20 de persoane.
Potrivit site-ului Ziariștii.ro, Nelu Ploieșteanu a continuat să cânte în restaurantul preferat pe perioada pandemiei, nu purta mască, vorbea de aproape cu mesenii și era convins că virusul nu se atinge de el. La petrecerea organizată pe 8 martie, de Ziua Femeii, a tușit de mai multe ori. Ulterior s-a simțit rău, a ajuns la Spitalul Floreasca, medicii i-au spus că are Covid, dar a plecat acasă pe propria răspundere. S-a întors în 24 de ore, pentru că starea sa s-a agravat, după care a stat trei săptămâni la terapie intensivă, unde a și murit după trei săptămâni.