Racheta chinezească Long March-5B, scăpată de sub control după ce a plasat recent pe orbită primul modul al unei stații spațiale, s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian, iar resturile au căzut într-o zonă din vestul Insulelor Maldive.
”Modulul rachetei Long March-5B Y2 a reintrat în atmosferă duminică la ora 10:24 dimineața (ora Beijingului). Marea majoritate a dispozitivului a ars în timpul reintrării în atmosferă, iar locul de aterizare a resturilor este o zonă marină cu centrul într-o locație cu coordonatele 2,65 grade latitudine nordică și 72,47 grade longitudine estică”, a declarat China Manned Space Agency (CMSA).
Anterior au existat temeri că resturile rachetei se vor prăbuși într-o zonă locuită.
Agenția Spațială Europeană a prezis o „zonă de risc” care cuprindea „orice porțiune a suprafeței Pământului cuprinsă aproximativ între 41,5 grade latitudine nordică și 41,5 grade latitudine sudică” – care cuprinde practic suprafața Americii începând din sudul New York, toată Africa și Australia, părți din Asia de sud și din Japonia până la state europene precum Spania, Portugalia, Italia și Grecia.
Racheta a fost lansată pe 29 aprilie din provincia Hainan, din sudul Chinei și avea lungimea de 30 de metri și o greutate de aproximativ 21 de tone.
Nu este pentru prima dată când o rachetă chineză se prăbușește necontrolat, după îndeplinirea misiunii spațiale.
În mai 2020, resturile unei alte rachete Long March 5B au căzut în zone rurale din Coasta de Fildeş, avariind câteva clădiri din vestul acestui stat african, dar fără să facă victime.
Într-o declarație făcută la puțin timp după aterizarea resturilor rachetei chineze, Bill Nelson, administratorul NASA, a spus că este clar că China nu îndeplinește ”standardele de responsabilitate cu privire la resturile lor spațiale” și că ”este esențial ca toate națiunile, inclusiv China, să acționeze în mod responsabil și transparent în spațiu pentru a asigura siguranța, stabilitatea, securitatea și durabilitatea pe termen lung a activităților spațiale”.