Reţelele edilitare ar trebui construite anterior emiterii autorizaţiei de construire, pentru a nu se mai putea ridica astfel cartiere de locuinţe fără acces la utilităţi, este propunerea de proiect legislativ al liberalului Florin Roman.
În acest sens, liberalul a depus o propunere legislativă pentru completarea Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
„Acest proiect de lege pe care l-am depus în Parlament se referă la o problemă, spun eu, stringentă. Acest proiect de lege nu vine să spună decât că şi în România trebuie să fie ca peste tot în Europa. Numai la noi există acest haos total. Nicăieri în Europa nu te poţi muta într-un imobil dacă nu ai asigurat de către cel care construieşte şi de operatorul de utilităţi asigurate minime servicii de acces la utilităţi publice”, a declarat Roman.
SPotrivit lui, singurul oraş din România care a reglementat acest lucru, printr-o hotărâre de consiliu local, este Clujul. Deputatul vrea să fie introduse două noi alineate la articolul 22, din Legea 10/1995, potrivit căruia investitorii sunt persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcţiile existente în sensul legii şi au următoarele obligaţii principale referitoare la calitatea construcţiilor, respectiv realizarea reţelelor edilitare aferente anterior emiterii autorizaţiei de construire” şi „operatorii serviciilor de utilităţi publice au obligaţia de a obţine autorizaţia de construire pentru instalaţia de racordare anterior emiterii autorizaţiei de construire. Execuţia lucrărilor de racordare se face în baza contractelor de execuţie încheiate cu constructorii atestaţi şi se realizează în termenele prevăzute în contractul de racordare.
„Propunerea mea legislativă prevede următorul lucru: nu dau autorizaţie de construire până când nu impun această obligaţie operatorilor de utilităţi, să tragă mai întâi reţelele subterane, apă, canal, cablu, telefon, tot ceea ce poate fi introdus subteran şi obligatoriu să vii la minim strat de uzură. Adică, nu ai săpat, ai introdus utilităţile şi laşi acolo ca după război, ci trebuie să vii să nivelezi şi să vii cu un minim strat de uzură”, a mai afirmat deputatul liberal.
Acesta se referă la orice dezvoltare imobiliară care, potrivit planului urbanistic, are destinaţia de zonă de locuinţe.