Platformele Meta vor permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să incite la violență împotriva rușilor și soldaților ruși în contextul invaziei Ucrainei, potrivit unor e-mailuri interne văzute de Reuters joi, în ceea ce este o modificare temporară a politicii companiei privind discursul instigator la ură.
Compania de social media permite, de asemenea, temporar, unele postări care cer moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexander Lukașenko în țări precum Rusia, Ucraina și Polonia, potrivit e-mailurilor interne adresate moderatorilor săi de conținut.
„Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent, cum ar fi „moarte invadatorilor ruși”. Încă nu vom permite apelurile credibile la violență împotriva civililor ruși”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta, într-un comunicat.
Apelurile la moartea liderilor vor fi permise cu excepția cazului în care conțin alte ținte sau nu au doi indicatori de credibilitate, cum ar fi locația sau metoda, potrivit unui e-mail, într-o modificare recentă a regulilor companiei privind violența și incitarea la violență.
Modificările temporare ale politicii privind apelurile la violență împotriva soldaților ruși se aplică în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia și Ucraina, potrivit unui e-mail.
În e-mailul trimis recent moderatorilor săi de conținut, Meta a evidențiat o schimbare în politica sa privind discursul instigator la ură, care se referă atât la soldații ruși, cât și la ruși în contextul invaziei.
„Emitem o aprobare în spiritul politicii de a permite discursurile violente care, altfel, ar fi eliminate în temeiul politicii privind discursul instigator la ură atunci când:
(a) vizează soldații ruși, CU EXCEPȚIA prizonierilor de război sau
(b) vizează rușii acolo unde se precizează clar, sau în context că este vorba de invazia rusă a Ucrainei (de exemplu, conținutul menționează invazia, autoapărarea etc.)”, se spune în e-mail.
„Facem acest lucru pentru că am observat că în acest context specific, „soldații ruși” sunt folosiți ca intermediari (proxy) pentru armata rusă. Politica privind discursul instigator la ură continuă să interzică atacurile asupra rușilor”, se arată în e-mail.
Săptămâna trecută, Rusia a declarat că interzice Facebook, ca răspuns la ceea ce a spus că sunt restricții de acces la mass-media rusă pe platformă. Moscova a luat măsuri represive împotriva companiilor de tehnologie, inclusiv Twitter, care a declarat că este restricționată în această țară, în timpul invaziei sale din Ucraina, pe care o numește „operațiune specială”.
Multe platforme importante de social media au anunțat noi restricții de conținut în jurul conflictului, inclusiv blocarea mass-mediei de stat ruse RT și a Sputnik în Europa.
E-mailurile au mai arătat că Meta ar permite lăudarea batalionului de dreapta Azov, care în modnormal este interzis, într-o schimbare raportată pentru prima dată de organizația The Intercept.
Purtătorul de cuvânt al Meta, Joe Osborne, a declarat că firma va „face, deocamdată, o mică excepție pentru a lăuda Regimentul Azov, strict în contextul apărării Ucrainei sau în ceea ce privește rolul lor ca parte a Gărzii Naționale a Ucrainei”.