Infecțiile nosocomiale ar putea fi combătute în spitalele din Iași cu ajutorul unor roboți cu raze ultraviolete, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa. Acesta a fost la o dezbatere cu managerii spitalelor exact pe tema combaterii acestor infecții.
Popa a propus să fie achiziţionaţi roboţi cu raze ultraviolete, special destinaţi dezinfectării spaţiilor medicale şi care asigură sterilizarea unei încăperi în doar cinci minute, pentru a reduce astfel cazurile de pacienţi care contactează infecţii intraspitaliceşti. Prețul acestor roboți cu raze ultraviolete este de aproape 60.000 de euro bucata și se pare că deja sunt foloșiti în alte spitale din România.
„Infecţiile nosocomiale sunt o realitate cu care se confruntă toate unităţile medicale din întreaga lume. Unii au găsit rezolvarea modernă la care ar trebui să apelăm şi noi de acum. Robotul cu ultraviolete reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie existentă în acest moment”, a declarat șeful CJ.
Potrivit lui, investiţia în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecţiilor în mediul spitalicesc.
„Nu este un dispozitiv costisitor, nu necesită angajaţi în plus care să-l manevreze, prin urmare, implementarea acestei iniţiative duce clar la reducerea costurilor de spitalizare şi a consumului de antibiotice, de exemplu”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
În modul acesta, astfel de roboţi vor fi achiziţionaţi pentru:
- Spitalul de Boli Infecţioase,
- Spitalul de Neurochirurgie,
- Spitalul de Pneumoftiziologie,
- Spitalul de Copii Sfânta Maria,
- Spitalele de Obstetrică şi Ginecologie Elena Doamna şi Cuza Vodă.
Lista pare una special aleasă, dar de fapt ce au în comun toate unităţile medicale este că se află în subordinea Consiliului Judeţean.
Șeful CJ Iași a mai afirmat că va încheia un parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare, Institutul de Psihiatrie Socola şi Institutul Regional de Oncologie, pentru a le putea sprijini în cumpărarea unor astfel de roboţi cu raze ultraviolete.