miercuri, noiembrie 13, 2024
AcasăAnalize MediaSăptămâna în care Dragnea și oamenii lui pot începe Roexit-ul

Săptămâna în care Dragnea și oamenii lui pot începe Roexit-ul

Comisia de la Veneția – forul european care veghează asupra legilor din sistemul de justiție și a constituțiilor din țările membre UE, în sensul ca ele să respecte principiile democrației – își va anunța concluziile legate de modificările făcute în domeniu în Parlamentul României. Este de așteptat să fie un raport foarte critic la adresa schimbărilor legislative operate de Liviu Dragnea prin intermediul comisiei lui Florin Iordache.

Dacă nu va accepta criticile și îndrumările Comisiei de la Veneția privind sistemul de justiție din România, este posibil ca Liviu Dragnea și apropiații săi să amenințe măcar verbal cu scoaterea României din Uniunea Europeană.

Reprezentanții Comisiei au anunțat, printr-un comunicat de presă, că în cursul săptămânii următoare vor publica concluziile monitorizării făcute în România.

Comisia de la Veneţia are, pe ordinea de zi a şedinţei plenare din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, dar şi aprobarea opiniei preliminare publicate în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiţiei.

„Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) este aşteptată să adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală din România”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, postat pe site-ul instituţiei, cu referire la sesiunea plenară din 19 octombrie.

Pe scurt despre Comisia de la Veneția

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. A fost creată în 1990, după căderea Zidului Berlinului, într-un moment de nevoie urgentă de asistență constituțională în Europa Centrală și de Est. Numele oficial al comisiei este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, dar, din cauza locului de întâlnire în Veneția, Italia, unde au loc patru sesiuni pe an, de obicei este denumită în continuare Comisia de la Veneția.

Modificările din Justiție

Plenul Comisiei este aşteptat, de asemenea, să aprobe opinia preliminară publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiţiei, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Experţii Comisiei vor discuta şi cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justiţiei, se mai precizează în comunicatul Consiliului Europei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a discutat, joi, cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia despre viitoarea ordonanţă de urgenţă prin care vor fi puse în acord Legile Justiţiei cu recomandările Comisiei.

Reacția lui Iordache

Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat duminică, pentru Mediafax, că va participa la reuniunea Comisiei de la Veneţia în care se va discuta despre modificarea legislaţiei penale din România.„Pe 19 şi 20 este sesiunea din octombrie a Comisiei de la Veneţia şi voi fi acolo, voi prezenta un punct de vedere pe opinia preliminară”, a declarat, duminică, Florin Iordache.

Pașii spre Roexit

Liderii PSD au lansat discursuri anti-UE, spunând că România e suverană să decidă orice vrea şi nu e la cheremul nimănui. Reacţia a venit după ce prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, tot socialist, a criticat guvernarea PSD.

Mult mai dur în limbaj a fost liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, cel care i-a cerut prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, să demisioneze urgent, susţinând că declaraţiile acestuia din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European privind situaţia din România „au umplut paharul răbdării“. „Ar trebui să ai bunul-simţ de a nu rosti asemenea absurdităţi în Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European. Noi, în România, am mai văzut mentalităţi ca a ta. În anii ’50“, a subliniat Şerban Nicolae, precizând că Timmermans s-a „acoperit de ruşine“ şi acum înţelege de ce partidul pe care îl reprezintă a luat în Olanda doar 6%.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate