România s-a trezit sub zăpadă peste noapte, iar acum o parte din țară este blocată, după cum anunță chiar autoritățile centrale, dar și cele locale.
Astfel că, potrivit ministrului demis al Transporturilor, Lucian Bode, 22 de drumuri naţionale sunt închise, majoritatea din sud-estul ţării, pe patru drumuri naţionale există circulaţie îngreunată, iar 35 de trenuri sunt staţionate.
„La ora 8,00 s-a ridicat Codul roşu. Noi am avut ieri seara un comandament, toată noaptea am stat în contact cu toate echipele noastre din ţară. Am o situaţie de comandament care se prezintă în felul următor: avem 22 de drumuri naţionale închise, în continuare mai sunt patru drumuri cu circulaţia îngreunată. De asemenea, avem 35 de trenuri care sunt în acest moment staţionate, pentru că nu pot să se deplaseze pe anumite linii, fiindcă au căzut foarte mulţi copaci. Se intervine şi după ce se curăţă linia se vor deplasa. Avem o singură linie închisă în zona Vatra Dornei, zona Ilva Mică. Acolo am intervenit sunt copaci căzuţi, linia este închisă”, a declarat ministrul.
Acolo unde situaţia a impus sau era pericol să rămână trenuri blocate pe linii, acestea au rămas în gări. În schimb, ministrul ne spune senin că metroul circulă bine.
„Am suplimentat trenurile la metrou, anticipând în această dimineaţă că foarte mulţi bucureşteni au dorit să circule cu metroul, ţinând cont de faptul că la suprafaţă, din păcate, intervenţiile în ceea ce priveşte deszăpezirea nu au fost aşa cum au trebuit să fie. Sunt 65 de trenuri care circulă, am discutat cu doamna director general, cu cei de la dispecerat, nu sunt probleme, nu sunt întârzieri, toate trenurile disponibile circulă în acest moment la metrou”, a detaliat Lucian Bode.
Pe aeroportul Henri Coandă nu sunt curse anulate
„Nu avem curse anulate pe Aeroportul Otopeni. Avem curse întârziate. Peste 60 de angajaţi au fost la datorie pe Aeroportul Otopeni pentru a curăţa pistele, pentru a curăţa calea de rulare. Avem întârziere foarte mare pe zborul de Iaşi, zborul Tarom, pentru că piloţii nu au reuşit să ajungă la aeroport, la aeronavă, rămânând înzăpeziţi în localităţile din jurul Bucureştiului. Aşadar, noi estimăm că până în jurul orei 12,00, odată cu ridicarea Codului portocaliu, majoritatea drumurilor naţionale să fie redeschise, peste cele 22 care sunt astăzi la aceasta oră închise, iar pe cele patru cu circulaţia îngreunată să se circule în regim normal. Drumurile naţionale închise sunt în partea de sud-est a României şi foarte puţin aici în zona centrală”, a mai spus Bode.
România sub zăpadă: Unele drumuri, blocate complet
Circulaţia rutieră a fost reluată în urma îndepărtării copacilor de pe partea carosabilă pe DN1A Vălenii de Munte/Prahova – limita judeţului Braşov (km 115+000 – km 160+600) şi pe DN71, între Moroieni şi Sinaia, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
„Reamintim că din cauza căderii copacilor pe partea carosabilă s-a luat decizia închiderii circulaţiei rutiere. Recomandăm conducătorilor auto care se deplasează la această oră pe reţeaua rutieră să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, atrage atenţia Compania de Drumuri.
În schimb, circulaţia rutieră a fost redeschisă, pentru toate categoriile de autovehicule, pe DN 25, între Hanu Conachi şi Şendreni, judeţul Galaţi, pe DN 10, între Buzău şi Siriu, pe DN 1B Mizil – Ulmeni, pe DN 1D Ciorani – Urziceni, pe DN 2 Cotorca – Focşani şi pe DN 23 Focşani – limita judeţului Brăila, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
„Din cauza vântului puternic ce a determinat căderi masive de copaci pe partea carosabilă, CNAIR şi Poliţia Rutieră au decis închiderea circulaţiei pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 25 între Hanu Conachi şi Şendreni în judeţul Galaţi. Utilajele CNAIR acţionează în continuare pe acest sector de drum pentru a menţine circulaţia deschisă pentru toate categoriile de autovehicule”, menţionează CNAIR.
De asemenea, circulaţia rutieră a fost reluată în condiţii de iarnă pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 10 între Buzău – Siriu (km 2+100 – km 94+760), pe DN 1B Mizil – Ulmeni (km 47+245 – km 71+698), DN 1D Ciorani – Urziceni (km 27+000 – km 42+330), pe DN 2 Cotorca – Focşani (km 56+580 – km 180+220), DN 23 Focşani – limita judeţului Brăila.
„Din cauza ninsorii şi a viscolului puternic, ce a redus vizibilitatea sub 50 de metri, s-a luat decizia închiderii circulaţiei rutiere. Recomandăm conducătorilor auto care se deplasează la această oră pe reţeaua rutieră să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, atrage atenţia Compania de Drumuri.
În București se circulă în condiții de iarnă
Potrivit primarului general Gabriela Firea, în Bucureşti se circulă în condiţii de iarnă.
„Chiar dacă marile bulevarde sunt deja degajate de stratul de zăpadă, încă sunt probleme pe arterele secundare. De asemenea, în ceea ce priveşte curăţarea trotuarelor şi sunt în continuare activităţi în ceea ce priveşte curăţarea liniilor de tramvai. În ceea ce priveşte transportul public în comun, pentru că el a fost prioritatea zero în cadrul acţiunilor noastre de deszăpezire, se circulă decent, în condiţii de iarnă, au fost 20 de sincope la nivelul liniilor de tramvai”, a declarat Firea.
Aceasta spune că au fost rezolvate problemele la liniile de tramvai în 15 cazuri, printre care liniile 41 şi 21, şi se lucrează la celelalte cinci. Parcul STB a ieşit dimineaţă conform programărilor, însumând 280 de tramvaie, 181 de troleibuze şi peste 1.110 de autobuze.