sâmbătă, decembrie 14, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia va trece la stare de alertă din 15 mai

România va trece la stare de alertă din 15 mai

România va trece la stare de alertă din 15 mai, prima oară după două luni de stare de urgență în care românilor le-au fost restricționate mai multe drepturi, pentru a preveni răspândirea epidemie de coronavirus, a anunțat președintele Klaus Iohannis. 

„Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret şi astfel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în stare de alertă. Starea de urgenţă va fi înlocuită de starea de alertă, prevăzută în legislaţia specifică, care arată cum se acţionează în cazul unei epidemii. Situaţia nu s-a îmbunătăţit. Să nu apară impresia că epidemia a trecut. Din păcate, epidemia nu a trecut, am avut şi astăzi peste 300 de persoane care au fost testate pozitiv. În acest fel nu putem să spunem că boala a trecut, dar trebuie să mergem mai departe şi asta se concretizează prin stare de alertă”, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Relaxarea măsurilor după ieşirea din starea de urgenţă va fi făcută pas cu pas, la intervale de aproximativ două săptămâni, a mai spus Iohannis. 

De asemenea, din 15 mai, purtarea măştii este obligatorie în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. 

România trece la starea de alertă. Se deschid mai multe afaceri 

Din 15 mai, vor fi deschise saloanele cosmetice, cabinetele stomatologice şi muzeele, în condiţii speciale de distanţare, de igienă. De atunci, nu va mai fi necesară declaraţia pe proprie răspundere la deplasarea în localitate, dar deplasările în esenţă vor fi restricţionate pentru a pleca din localitate. 

„Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem. Este un prim pas important. Aşa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de 2 săptămâni. Primele măsuri vor fi din 15 mai, apoi la 1 iunie, apoi în 15 iunie. Din 15 mai vom avea, de exemplu, iar saloanele de îngrijre personală – coafură, frizerie. Se vor redeschide cabinetele stomatologice şi muzeele. Toate, în condiţii speciale de distanţare şi igienă. Cu toţi vom purta mască de protecţie în spaţii publice închise şi în transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii”, a mai spus Iohannis.

Sportivii de performanţă vor putea să înceapă cantonamentele după ce se încheie starea de urgenţă, dar competiţiile sportive încă nu pot fi organizate. Președintele a atras atenția că această libertate de mișcare se aplică doar sporturilor individuale. Mai mult, libertățile sportivilor profesioniști nu se aplică și sportivilor amatori, a mai ținut să precizeze șeful statului.

Şeful statului a avut o şedinţă despre măsurile de gestionare a epidemiei SARS-CoV-2 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate