miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiPoliticăRomânia vrea să cumpere 32 de avioane F-16 second-hand din Norvegia, cu...

România vrea să cumpere 32 de avioane F-16 second-hand din Norvegia, cu o vechime de circa 40 de ani (document)

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a trimis Parlamentului o adresă prin care cere aprobarea pentru achiziționarea a 32 de avioane de vânătoare F-16 de la guvernul Norvegiei, precum și echipamente specifice necesare modernizării lor, din SUA, potrivit G4Media. Este vorba despre aeronave utilizate deja de forțele aeriene din Norvegia, care au o vechime de până la 40 de ani, iar suma totală estimată de achiziție a lor este de aproximativ 454 de milioane de euro, fără TVA.

Potrivit guvernului norvegian, avioanele F16 se află în serviciul forțelor aeriene norvegiene de circa 40 de ani, iar 12 dintre aparate au fost deja vândute, în februarie, către compania americană Draken International. De asemenea, deoarece aceste aeronave se apropie de finalul perioadei de serviciu, Ministerul Apărării din Norvegia a fost însărcinat încă din septembrie 2019 să înceapă pregătirile pentru scoaterea lor din uz și eventuala vânzare către aliați din cadrul NATO.

Deși au o vechime considerabilă, norvegienii susțin că aparatele F-16 sunt printre cele mai bine întreținute avioane de luptă din lume și au o stare tehnică excelentă.

Suma totală de achiziție de 454 de milioane de euro fără TVA, este defalcată astfel: 354 milioane de euro pentru achiziția propriu-zisă a avioanelor norvegiene și 100 de milioane de euro pentru suport logistic și echipamente din SUA.

Potrivit adresei trimise Parlamentului de către ministrul Apărării, motivul pentru care MApN cere legislativului aprobarea formală pentru achiziționarea celor 32 de avioane F-16 din Norvegia este că aceasta a fost „singura soluţie identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii”.

Ministerul Apărării a discutat cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, potrivit scrisorii citate: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia, iar singura țară dispusă să vândă aeronavele a fost Norvegia.

Configurația avioanelor F-16 norvegiene este M6.5.2, despre care MApN susține că este superioară celei a flotilei de F16 cumpărate deja din Portugalia.

„Prin achiziţia celor 32 de avioane F-16 se va asigura apărarea ţării prin misiuni de acoperire aeriană a teritoriului naţional, misiuni de lovire, misiuni de sprijin al acţiunilor celorlalte categorii de forţe armate, precum şi îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de NATO”, se mai arată în document.

”Având în vedere compatibilitățile tehnice cu avioanele din prima escadrilă, avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia și posibilitatea modernizării în țară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al Ministerului Apărării Nașionale, a hotărât inițierea demersurilor pentru achiziționarea pachetului de 32 de avioane F-16 din excedentul Forțelor Aeriene Regale Norvegiene și achiziția de la Guvernul Statelor Unite ale Americii a suportului logistic și echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor.

Modernizarea avioanelor F-16 va asigura compatibilitatea sistemelor din domeniul legăturilor de voce și date secretizate, cu cerințele operaționale stabilite la nivelul țărilor NATO partenere și se poate realiza numai pe baza suportului logistic și echipamentelor specifice incluse în pachetul de la Guvernul Staelor Unite ale Americii” – se mai afirmă în adresa trimisă Parlamentului pe 7 decembrie 2021.

Potrivit legislației româneşti, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, cum este cazul avioanelor F-16 norvegiene, este necesară aprobarea Parlamentului României.

MApN

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate