joi, iulie 25, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneRusia ''ia fără milă drept ţintă civilii'' din Ucraina, denunţă şeful diplomaţiei...

Rusia ”ia fără milă drept ţintă civilii” din Ucraina, denunţă şeful diplomaţiei europene

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat Rusia că ”ia fără milă drept ţină civilii ucraineni”, după loviturile masive care au făcut luni zeci de morţi şi răniţi în Ucraina, inclusiv într-un spital pentru copii, informează AFP.

„Ucraina are nevoie de o apărare aeriană chiar acum. Toţi cei responsabili de crimele de război ruse vor trebui să dea socoteală”, a declarat Borrell pe reţeaua socială X.

Rusia a întreprins luni un atac masiv împotriva unor oraşe din Ucraina, atac în care au murit cel puţin 31 de persoane, dintre care unele în spitale, suscitând indignarea susţinătorilor Kievului, înainte de un important summit al NATO.

Aceste noi lovituri suscită de asemenea întrebări cu privire la starea apărării antiaeriene ucrainene, pusă din nou la grea încercare, după bombardamente precedente care au vizat centrale electrice şi aerodromuri militare.

„Teroriştii ruşi au atacat din nou masiv Ucraina cu rachete. (Au atacat) diferite oraşe: Kiev, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk, Kramatorsk”, a reacţionat imediat pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia „imobile de locuit, infrastructuri şi un spital pentru copii au fost avariate”.

În acest context, de la Varşovia, unde el efectuează o vizită, preşedintele ucrainean a cerut apoi Occidentului să dea „un răspuns mai puternic” Rusiei.

Bilanţul acestor lovituri în adâncul teritoriului ucrainean este unul dintre cele mai grave din ultimele luni, oglindind uzura apărării antiaeriene ucrainene, care duce lipsă de sisteme de apărare occidentale.

La Kiev, unde au fost lovite două centre medicale, printre care spitalul de copii Ohmatdet, s-au înregistrat cel puţin 17 morţi până la mijlocul zilei. De asemenea, 11 persoane au fost ucise în regiunea Dnipropetrovsk (centru-est), dintre care 10 numai în oraşul Krivoi Rog, şi alţi trei mai aproape de linia frontului în est, la Pokrovsk, potrivit autorităţilor ucrainene. Peste 100 de persoane au fost rănite, potrivit celor mai recente informaţii.

„Unul dintre cele mai importante spitale pentru copii din Europa”, spitalul Ohmatdet, a fost avariat în capitală, a denunţat Zelenski pe platforma X. „Rusia nu poate susţine că nu ştia unde cad aceste rachete şi trebuie trasă pe deplin la răspundere”, a adăugat liderul ucrainean.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, doi îngrijitori medicali au fost ucişi în acest spital şi şapte copii au fost răniţi.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate