duminică, iulie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiSă nu faci ce face popa: La Craiova, Mitropolia fură curent, iar...

Să nu faci ce face popa: La Craiova, Mitropolia fură curent, iar la Constanța, Teodosie se răzvrătește împotriva judecătorilor

Polițiștii craioveni au deschis un dosar penal după ce, în urma unor sesizări, au constatat vineri că Palatul Mitropoliei Olteniei este alimentat cu energie electrică prin branșamente ilegale. În aceeași zi, la Constanța, IPS Teodosie a slujit la ”biserica de pe trotuar”, ilegal construită, incitând oamenii la nerespectarea unei hotărâri judecătorești.

Situația de la Craiova a fost semnalată printr-o sesizare, iar polițiștii Secției 1 s-au deplasat la fața locului pentru a constata dacă informațiile primite cu privire la existența unui branșament ilegal într-o clădire a Mitropoliei de pe strada Mitropolit Firmilian se confirmă.

Polițiștii au găsit mai multe nereguli, iar surse din IPJ Dolj au declarat pentru Jurnalul Olteniei că întreg Palatul Mitropoliei Oltenia era alimentat cu energie electrica ilegal.

„In cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt de energie electrică, iar cercetările sunt continuate, urmând ca la finalizare să fie propusă soluţie prin unitatea de parchet competentă”, a transmis IPJ Dolj.

Dosarul a fost deschis pe numele instituției, Mitropolia Olteniei, iar cercetările continuă pentru a se stabili dacă mai există astfel de branșamente ilegale și la alte clădiri ale lăcașului de cult, dar și cine se face vinovat de această situație.

Îps Teodosie face ”trotuarul” la Constanța, afurisind legea 

Un alt incident grav a fost înregistrat vineri la Constanța, unde judecătorii au stabilit definitiv la finalul anului trecut că o biserică a fost ridicată ilegal pe trotuar și trebuie demolată în 90 de zile.

Sfidător, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a mers vineri la fața locului și a sfințit clădirea, relatează Hotnews. El a declarat că enoriași și preoți vor sta zi și noapte de veghe la biserică, pentru a împiedica dărâmarea ei, avertizând că ”Toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice“.

Cunoscută în oraș ca ”biserica de pe trotuar”, clădirea din zona Macul Roşu a fost ridicată imediat după venirea lui Teodosie ca arhiepiscop în Constanţa (2002),  când s-a construit un „paraclis de lemn, cu o lungime de 21 de metri şi o lăţime de 7 metri”, conform Arhiepiscopiei.

În decembrie 2021, instanța a decis definitiv că nu s-a respectat legea și cladirea trebuie dărâmată, iar de atunci IPS Teodosie s-a opus din răsputeri aplicării deciziei definitive a judecătorilor.

”Ca să nu îndemne satana pe cineva să începe să atace această biserică, vom pune paza creștinilor aici și câte un preot sau doi să stea de strajă zi și noapte. (…) Nu voi accepta! Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta (…) După o hotărâre judecătorească fără discernământ cum să hotărască o instanţă să dărâme o biserică? (…) Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, a declarat vineri arhiepiscopul Constanței.

O reacție a venit și din partea Patriarhiei, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu spunând că „orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere“.

La rândul său, primarul Constanței, Vergil Chițac, i-a transmis arhiepiscopului răzvrătit că termenul de demolare a bisericii a fost 14 martie 2022, după 10 ani în care ea a funcționat ilegal, și i-a cerut să aplice decizia magistraților.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate