Până joia viitoare când se votează moțiunea de cenzură, va fi săptămâna jocurilor politice pe nervii noștri, pentru că toate partidele politice își vor urmări scopurile proprii în detrimentul românilor.
Spre exemplu, Ramona Ioana Bruynseels, candidat la alegerile prezidențiale, spune despre moțiunea de cenzură că „ambele tabere par preocupate doar de propriile privilegii și calcule politice, nu de ce este bine pentru români”.
„Lupta din Parlament între Opoziție și Putere este doar calcul electoral”, consideră Ramona Ioana Bruynseels, candidatul umaniștilor la prezidențiale. „Dezbaterile nesfârșite în jurul acestei moțiuni adâncesc conflictul din interiorul societății românești, fără a asigura niciun beneficiu concret cetățeanului de rând”, a declarat Aceasta.
Candidatul Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) consideră că tot ceea ce se întâmplă în această perioadă în Parlament este un simplu joc electoral, în care fiecare tabără încearcă să își păstreze privilegiile.
„Forțarea căderii Guvernului ar fi putut avea loc imediat după alegerile europarlamentare, atunci când românii au tras un semnal de alarmă pentru întreaga clasă politică. Dar nu, ei și-au văzut în continuare de privilegiile și interesele lor. Opoziția nu a vrut să acționeze decisiv, pentru că nu-și periclita poziția în confruntarea pentru prezidențiale, iar cei de la guvernare vor să rămână acolo cât mai mult, în perspectiva alegerilor locale și generale. Din păcate, dincolo de toate aceste calcule politice și electorale, nimeni nu propune un proiect de țară consistent, coerent, adresat națiunii în ansamblul sau”, a conchis Ramona Ioana Bruynseels.
Săptămâna jocurilor politice pe nervii noștri: negocieri pentru binele lor
Pe de altă parte, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, spune că Opoziţia va avea, la moţiunea de cenzură, mult peste 233 de voturi, iar negocierile cu parlamentarii pentru susţinerea moţiunii sunt permanente.
„Suntem în negocieri permanente. Aşa cum am spus, dincolo de cele 237 de semnături asumate, discuţiile au fost mult mai multe şi avem angajamente ferme din partea multor parlamentari de a vota această moţiune care să conducă la demiterea Guvernului catastrofal şi incompetent Viorica Dăncilă. Din punctul nostru de vedere considerăm că zilele acestui guvern sunt numărate, că ceasul ticăie în defavoarea lor şi că, din fericire, timpul se scurge în favoarea românilor cinstiţi, care în trei ani au fost batjocoriţi de o guvernare care nu a avut nimic de-a face cu interesul românilor”, a afirmat Turcan, la Palatul Parlamentului.
Potrivit ei, PNL continuă negocierile cu orice parlamentar care doreşte şi se poate delimita de acest guvern.
„E foarte clar că acest guvern va folosi toate resursele din dotare astfel încât să oprească semnatarii moţiunii să îşi concretizeze votul la moţiune. Va fi o bătălie de forţă a caracterului şi, dacă vreţi, forţa responsabilităţii faţă de un mandat cu care ei au fost învestiţi”, a mai spus liderul deputaţilor PNL.
În schimb, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, consideră că ar fi mult mai bine pentru România ca Guvernul actual să îşi continue mandatul până la capăt.
„Lucrul cel mai important pentru România, la ora actuală, este păstrarea unui echilibru şi a unei funcţionări normale a statului. Cred că este mult mai bine să avem un guvern care să îşi ducă mandatul până la capăt şi să fie responsabil în faţa alegătorilor la alegerile de anul viitor. După cum ştiţi am fost exclus din partid, din ALDE. Am o procedură la tribunal, o cerere privind anularea acestei decizii. Până la decizia judecătorească va trebui să fiu şi eu într-un grup afiliat şi sunt afiliat la grupul PSD”, a afirmat Meleşcanu, joi, la Parlament.
În schimb, când vine vorba de moțiunea de cenzură lucrurile sunt foarte clare, până la urmă orice moţiune se bazează pe numărul de voturi.
„Vom vedea joi care este, de fapt, balanţa, echilibrul de forţe. Fiecare va vota aşa cum îi dictează conştiinţa. Nu facem vânătoare de voturi. Cei nemulţumiţi în ALDE vin singuri, nu e nevoie să le descriu eu drumul. Am discutat cu toţi colegii. Fiecare are responsabilitatea lui. Nu negociez şi nu cer nimic nimănui. Depinde de conştiinţa fiecăruia. Noi, ALDE, am fost doi ani şi jumătate la guvernare. Trebuie să ne asumăm şi lucrurile bune şi lucrurile mai puţin bune pe care le-am făcut. Din acest punct de vedere fiecare trebuie să decidă cum se va poziţiona la vot”, a spus Meleşcanu.