Presiunile statului român asupra fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, reprezintă o preocupare pentru preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
Acesta a avut o declarație publică în Parlamentul European spunând despre Kovesi că este candidata preferată de legislativul comunitar pentru funcția de procuror-şef european.
„Vreau să exprim toată preocuparea Parlamentului European pentru situaţia care a apărut, având în vedere că acesteia i-a interzis să părăsească țara (…) De asemenea, vreau să îi transmit Laurei Cpdruța Kovesi că rămâne, în continuare, candidatul preferat al Parlamentului European și continuă să se bucure de respectul şi sprijinul nostru pentru funcția de procurur șef european”, a declarat Tajani.
Alături de președintele Parlamentului European, 12 ambasade al statelor din UE s-au arătat preocupate de situașie justișiei din România. În raspuns, premierul PSD, Viorica Dăncilă a declarat în cadrul ședinței de guvern că a dorit să discute cu fiecare în parte din aceștia, dar au refuzat. Mai mult, aceasta a continuat spunând că nu este treaba ambasadelor să se implice în treburile interne ale unei țări precum România, mai ales că noi ne respectăm partenerii politici.
„M-au surprins declaraţiile prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat şi există deschidere totală în privinţa paşilor pe care îi avem de urmat. Am format un grup de experţi, s-a lucrat la nivel de experţi, atât din partea Comisiei Europene, cât şi din partea Ministerului Justiţiei. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta şi că va exista transparenţă. De aceea, declaraţia prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans de astăzi a produs neclarităţi şi nu i-am înţeles rostul, pentru că nu este pliată pe realitatea existentă. Am să am o discuţie cu prim-vicepreşedintele legată de aceste aspecte. Ştiu că a fost astăzi o discuţie în Colegiul Comisarilor şi sper că comisarul român a susţinut de această dată România”, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Scandal europeano-român, cu tentă pe justiție
Pe de altă parte, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea în cazul candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european şi a precizat că fosta şefă a DNA trebuie lăsată să-şi susţină candidatura.
În contrapartidă, ministrul Justiției a răspuns spunând că nici factorul politic şi nici alţi factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale.
„În România, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, atât faţă de factorii interni, cât şi faţă de factorii externi. Îmi exprim convingerea faptului că CSM îşi îndeplineşte această obligaţie constituţională. Nici factorul politic şi nici alţi factori, indiferent de natura internă sau externă, nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale, după cum nu pot solicita nici modul de soluţionare a respectivei anchete”, a declarat Toader.