Nici bine nu a fost promulgată că deja a apărut scandal pe legea pensiilor între liberali și social democrați. În timp ce unii susțin că aceasta este o veste bună pentru pensionari, ceilalți spun că statul are obligația de a asigura banii pentru acestea. Mai mult, apare și ministrul Muncii care afirmă că până la finele anului bugetul pensiilor va fi pe excendent.
Legea pensiilor a fost promulgată chiar astăzi de președintele Iohannis în forma reexaminată de Parlament.
Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat luni că promulgarea Legii pensiilor reprezintă o veste foarte bună pentru pensionari, dar a criticat faptul că noul act normativ a fost blocat timp de şase luni de zile prin demersurile de contestare iniţiate de Opoziţie şi de preşedintele Klaus Iohannis.
„Pentru pensionarii din România cred că este o veste foarte bună faptul că, în sfârşit, s-a promulgat această lege, la care, iată, lucrăm de doi ani şi jumătate, ne zbatem cu ea să o avem într-un final publicată în Monitorul Oficial şi cred că este o lege importantă, nu doar pentru pensionari, ci şi pentru noi toţi, ceilalţi, care vom ieşi, la un moment dat, la pensie”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, la Parlament.
Mai mult, Vasilescu acuză președinția și opoziția că din cauza lor s-au pierdut șase luni de implementare și recalculare a pensiilor. „Practic, au pierdut şase luni de zile pe care nu ştiu cât de repede le vor putea recupera cei de la Casa de Pensii. Eu sper că nu se va întârzia în niciun fel termenul din lege, de altfel nici nu au cum să îl întârzie pentru că este prevăzut în această lege, dar este foarte adevărat că ar fi avut şase luni în plus pentru recalcularea pensiilor”, a spus fostul ministru al Muncii.
Totodată, actualul ministrul al Muncii, Marius Budăi, este de părere că până la finalul anului Bugetul de pensii va intra pe excedent.
„Banii vor veni din încasări şi din faptul că, din calculele noastre, la finalul anului vom intra pe excedent la Bugetul de pensii. Deficitul de la Fondul de pensii a scăzut de la circa 18 miliarde în 2017 la 4,2 miliarde în 2018, prin creşterea încasărilor la bugetul de asigurări sociale de stat, prin transferul contribuţiilor şi prin faptul că masa salarială a crescut. Dacă la începutul anului aveam peste 230.000 de locuri de muncă create, acum avem peste 250.000. Masa salarială în România a crescut, ceea ce înseamnă că şi încasările au crescut, deci suntem într-o dinamică care demonstrează că avem aceşti bani prinşi în Buget”, a afirmat Marius Budăi într-o intervenție la Digi24.
Scandal pe legea pensiilor
În schimb, liderul liberalilor Ludovic Orban consideră că orice guvern are obligaţia să asigure resursele financiare pentru a plăti pensiile.
„Orice guvern are obligaţia să asigure resursele financiare pentru a plăti pensiile. (…) Iar acest lucru îl va face şi guvernul liberal, după instalarea la putere a PNL. Suntem obligaţi, pentru că ştiţi că există decizii ale CCR în această privinţă, care nu pot fi încălcate. (…) Nu am obiceiul să comentez, dar pot să vă spun că PNL este partidul care a introdus cota unică de impozitare şi că, din punctul nostru de vedere, orice măsură care riscă să afecteze cota unică de impozitare este o măsură care poate provoca efecte extrem de negative în societatea şi în economia românească. Ca atare vreau să vedem proiecte, nu vorbe, că de lansări de zvonuri şi de fitile şi de testat temperatura apei cu degetul suntem sătui. Vrem să vedem proiecte clare din parte Guvernului. Dacă au probleme cu plata pensiilor, să vină cu soluţii, nu să lanseze tot felul de tiribombe pe piaţă”, a mai spus Orban.