luni, ianuarie 13, 2025
AcasăAgenda ZileiSecţia de anchetare a magistraţilor, sub coordonarea procurorului general

Secţia de anchetare a magistraţilor, sub coordonarea procurorului general

Secţia de anchetare a magistraţilor nu poate funcţiona decât sub coordonarea procurorului general, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, la Digi 24.

Acesta a mai afirmat că funcţionarea unei direcţii pentru anchetarea magistraţilor, independentă de procurorul general nu poate exista.  

„Aş dori să vă spun că această secţie funcţionează în cadrul Ministerului Public şi ea trebuie să funcţioneze sub coordonarea procurorului general. Am auzit zilele trecute că s-ar dori să se facă o direcţie independentă de procurorul general. Dar aşa ceva nu poate exista, cine are un minim de cultură juridică, şi domnul ministru nu mă îndoiesc că are, pentru că este profesor universitar, poate să vadă că s-a încercat cu PNA-ul să se facă, prin anul 2002, să fie un Parchet Naţional Anticorupţie, altul decât Ministerul Public. Şi s-a descoperit că este neconstituţională o astfel de decizie”, a mai spus Lazăr. 

Potrivit lui, dacă vrea cineva să facă o structură, nu poate s-o facă în exteriorul Ministerului Public, ea trebuie să fie făcută în cadrul Ministerului Public, iar procurorul general al României este cel care coordonează toate structurile. 

Lazăr a afirmat că nu are niciun interes să împiedice funcţionarea unor structuri din cadrul Parchetului General. 

„Sigur, dacă procurorul general are o conduită care încalcă legea, ea trebuie verificată, văzut dacă este adevărat, dar nu să venim cu afirmaţii nereale, care în mod clar nu se pot verifica, fiindcă nu este adevărat. Procurorul general este cel care dinamizează activitatea Ministerului Public, nu are niciun interes să oprească anumite structuri care funcţionează, să nu funcţioneze la parametri maximi. Este o informaţie falsă”, a declarat Augustin Lazăr.

Procurorii au obosit și sunt vulnerabili

Pe de altă parte, a mai spus acesta, nu putem nega faptul că activitatea DNA se desfăşoară în nişte condiţii mai puţin prietenoase decât anterior, într-un context în care activitatea Ministerului Public este asaltată de provocări din exterior.

„Sunt prezentate şi vulnerabilităţi ale noastre, cum sunt acele înregistrări. S-au înregistrat unii pe alţii, urmează a se verifica în ce condiţii şi cum. Aceste vulnerabilităţi sunt exploatate public în nişte show-uri, în nişte emisiuni, în care sunt prezentate ca fiind general valabile pentru Ministerul Public, ceea ce este un neadevăr fundamental. Aceste lucruri sunt prezentate ca argumente tocmai pentru punerea sub control a instituţiilor judiciare. Vă asigur că DNA trece printr-un proces pozitiv de reorganizare. Unii procurori au părăsit DNA, din diverse considerente. Unii au obosit, survine o uzură, nu este uşor să stai în linia întâi 5-10 ani, acolo unde ai de a face cu nişte cauze foarte sensibile şi presa este cu ochii pe ele şi ai o apărare mai agresivă. Este foarte dificil să lucrezi în astfel de cauze”, a spus Lazăr. 

În cazul procurorilor care i-au înregistrat pe alţi procurori, a fost un fel de a reacţiona din partea cuiva care nu este în apele lui. 

„Unii colegi au ajuns la o stare de oboseală şi ar trebui să se retragă de acolo. Ce credeţi că i-a determinat să înregistreze pe cutare sau cutare, decât dorinţa de a se apăra oarecum în cazul în care ar surveni ceva? Soluţia lui nu ar fi împărtăşită şi să arate că el a făcut tot posibilul să instrumenteze acel dosar şi să afle un adevăr, pe care el l-a văzut acolo. Dar cineva care este magistrat al Ministerului Public ar trebui să aibă încredere în ceilalţi care îi examinează dosarul”, a mai spus Lazăr. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate