Alianța USR PLUS a depus o nouă inițiativă legislativă pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, după ce Curtea Constituțională condusă de fostul procuror comunist, cu nostalgia regimului Iliescu, Valer Dorneanu, a decis că legea prin care Guvernul desființa Institutul Revoluției Române este neconstituțională. Culmea perseverenței și loialității de partid, Valer Dorneanu, cel care a decis că desființarea Institutului este neconstituțională, este chiar cel care a semnat legea de înființare a acestuia.
Conform unui comunicat al alianței USR PLUS, inițiativa aparține senatorului USR PLUS de Iași, Cristian Berea și a fost semnată de 68 de parlamentari USR PLUS.
În expunerea de motive a iniațiativei lui Berea se arată că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) beneficiază de un regim juridic atipic în structura instituțională a statului român, în condițiile în care specificul acestuia este mai degrabă al unei fundații decât al unei instituții publice.
Astfel, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 33 din 23 mai 2019, IRRD a primit statutul de “instituție publică de specialitate, autonomă”, fără a fi definită sau indicată rațiunea unei astfel de reglementări extraordinare. Mai mult decât atât, prin actul normativ menționat s-au încălcat prevederile constituționale ale art. 117 alin.(3) potrivit cărora “Autorități administrative autonome se pot înființa prin lege organică”.
”Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 nu s-a achitat în mod real niciodată de sarcinile care-i reveneau, conform legii de funcționare a al instituției.
În fapt, evenimentele organizate de institut au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în “Dosarul Revoluției”.
Constatăm, în schimb, că din legea de organizare și funcționare a Institutului lipsesc reglementările referitoare la mandatul conducerii instituției și posibilitatea / imposibilitatea reînnoirii acestuia, condiții de integritate în exercitarea mandatului, revocarea membrilor forurilor de conducere, condițiile în care se iau decizii prin vot sau prezentarea rapoartelor de activitate Senatului României, din bugetul căreia este asigurată finanțarea Institutului.” – a declarat autorul inițiativei legislative.
Nu pot să scrie istoria Revoluției tocmai cei acuzați de crime împotriva umanității comise în acea perioadă, cum este cazul lui Iliescu, Voican & Co
În februarie, cu ocazia deabaterilor din Senat privind desființarea Institutului lui Ion Iliescu, senatorul Cristian Berea a declarat IRDD, în cazul căruia avem de-a face cu o fraudă financiară, a falsificat adevărul despre Revoluție și că aceia care-l conduc, acuzați de crime împotriva umanității, nu sunt în măsură să scrie istoria lui Decembrie 1989.
„În cazul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, avem de-a face cu o fraudă financiară, precum şi cu o ticăloşie morală. Institutul, condus de inculpatul Ion Iliescu şi de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în Dosarul Revoluţiei din 1989 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost un institut de mistificare a adevărului despre Revoluţie. Ion Iliescu a putut fi reales preşedinte de trei ori, pentru că nu am aflat cum au decedat peste 1.000 de oameni. Institutul nu a produs nimic de valoare sau relevant pentru cercetarea din România, cu atât mai puţin, despre evenimentele din 1989.
Institutul nu a produs nimic de valoare sau relevant pentru cercetarea din România, cu atât mai puţin, despre evenimentele din 1989. Exista o singură cercetare care a studiat în detaliu ce s-a întâmplat atunci, cercetarea s-a materializat în peste 3.000 de volume de documente şi un rechizitoriu de 250 de pagini. Haideţi să aflam adevărul despre ce s-a întâmplat la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Justiţie, nu de la Ion Iliescu”, a spus Berea, în februarie a.c., în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului privind desființarea Institutului Revoluției” – a spus Cristian Berea.
După cum am mai scris, Institutul Revoluției Române, populat cu personaje fidele teoriei Moscovei privind evenimentele din Decembrie 1989, este o sinecură pentru Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și alți acoliți ai lor, o instituție care încearcă să falsifice adevărul istoric promovând punctul de vedere al președintelui ei, Ion Iliescu, total opus celui care rezultă din anchetele procurorilor militari din ultimele decenii.
Bătălia pentru Institutul Revoluției Române este, de fapt, bătălia pentru adevărul din Decembrie și pentru blocarea propagandei ruse duse prin intermediul celor care conduc această instituție pro-rusă.
Valer Dorneanu – fidel până la capăt lui Iliescu și clicii pro-sovietice care a preluat puterea în Decembrie 1989
Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRDD) a fost înființat pe 7 decembrie 2004, printr-o lege semnată de doi lideri marcanți ai PSD: Valer Dorneanu, președintele Camerei Deputaților și colegul de partid Nicolae Văcăroiu, președintele Senatului.
Pe 31 decembrie 2019, Guvernul Orban desființează prin OUG 91/2019 Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989. Motivele sunt cunoscute de foarte mulți ani: activitatea acestuia este irelevantă în raport cu sumele uriașe cheltuite de la buget, instituția este o platformă politică, scopul ei real este de de a acredita o anumită interpretare și viziune asupra evenimentelor din decembrie 1989, adică exclusiv punctul de vedere al grupului Iliescu, cercetat și acuzat apoi de infractiuni împotriva umanității, o viziune contestată sistematic de organizații ale revoluționarilor.
Pe 10 iunie 2020, Senatul controlat de majoritatea PSD, partidul lui Iliescu și Voican, a respins ordonanța de desființare a IRDD.
Pe 24 septembrie 2020, același Valer Dorneanu, acum în calitate de președinte al CCR, a fost chemat să decidă alături de confrații cu glugă roșie dacă reînființarea proaspăt desființatului IRDD, contestată de guvern, este sau nu constituțională.
Cum era de așteptat, fostul lider PSD a salvat din nou sinecura de partid a lui Iliescu și a celorlalți responsabili de crimele din Decembrie 1989 și a pus ștampila roșie a deciziei de neconstituționalitate pe ordonanța de desființare.
Inițiativa legislativă este justificată chiar de Decizia de neconstituționalitate dată de CCR și publicată miercuri 21 aprilie în Monitorul Oficial (Decizia nr. 198/2021 a CCR), în care se susține că s-a greșit cînd s-a decis desființarea IRRD printr-o Ordonanță de Urgență, deoarece nu era dat caracterul excepțional în acest caz.
”În fapt, obligația motivării urgenței în conținutul ordonanței, impusă de art.115 alin.(4) teza finală din Constituția României, revine exclusiv Guvernului, adică emitentului care uzează de procedura excepțională a delegării legislative, procedura parlamentară de legiferare neavând prevăzută o asemenea obligație. Nici măcar dacă ar fi făcut obiectul dezbaterii în ambele Camere ale Parlamentului, textele adăugate la preambulul ordonanței nu ar fi împlinit cerința constituțională a motivării urgenței adoptării acesteia” – se afirmă în Decizia CCR nr. 198/2021.