joi, decembrie 9, 2021
AcasăAgenda ZileiSpălarea lui Nicolae Ciucă, prin ștergerea de pe siteul Radio România a...

Spălarea lui Nicolae Ciucă, prin ștergerea de pe siteul Radio România a unei declarații mai vechi, incomode pentru premier, este o faptă penală

Radio România investighează circumstranțele în care a fost modificat pe site-ul instituției, în urmă cu două zile, un articol din 2018 despre generalul Nicolae Ciucă, fiind ștearsă declarația acestuia potrivit căreia, după trecerea în rezervă, nu va face niciodată politică.

De pe site a fost șters și numele autorului acelui articol, Radu Dobrițoiu, un fost jurnalist RRA decorat de Ion Iliescu în 2003, detașat ulterior consilier al lui Ciucă la MApN, individ care a contribuit la crearea legendei de mare luptător a generalului devenit politician imediat după trecerea în rezervă.

Iată declarația lui Nicolae Ciucă ștearsă fraudulos din articol, în urma unei intervenții externe neautorizate pe care Radio România o consideră a fi o faptă penală:”Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie Nu voi face politică.să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.  Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică„.

Dobrițoiu a fost jurnalist, realizator de emisiuni la Radio România Actualități și membru în Comitetul Director al RRA, în mandatul lui Ovidiu Miculescu, șeful numit de PSD la Radioul public, scrie Libertatea.

Potrivit sursei citate, generalul Ciucă și-a luat consilier la minister pe ziaristul care a contribuit, la Radio România, la crearea legendei de luptător a premierului desemnat.

Dobrițoiu a spus că pe cei doi îi leagă „o prietenie veche de peste 20 de ani”.

Radio România susține că a repus articolul pe site în forma sa inițială, cu declarația de atunci a generalului. De asemenea, RRA susține că ștergerea declarațiilor nu a fost un act de cenzură.

„Până acum nu există indicii că ar fi fost rezultatul unui proces editorial intern, cu atât mai puțin rezultatul unui act de cenzură în Radio România. Primele date sugerează mai degrabă că este efectul unui acces neautorizat în sistemele Radio România, ceea ce poate constitui o faptă penală, cu repercusiuni majore asupra autorului/autoarei”.

Radu Dobritoiu (sursa foto: susromania.com)

Potrivit Libertatea, Radu Dobrițoiu și-a păstrat parola de acces la site-ul SRR și după detașarea acestuia la MApN, ea fiind ștearsă abia după ciuntirea articolului despre generalul Ciucă.

”Surse din Radio România au explicat pentru Libertatea că „directorul Liviu Popescu a aflat, după verificări, de la Dan Preda, managerul SRR, că „parola de acces a lui Radu Dobrițoiu la site-ul SRR a continuat să fie validă și după angajarea lui în 2020 la Ministerul Apărării”. „Parola de acces a lui Dobrițoiu la site-ul Radio România a fost ștearsă abia zilele astea, după scandalul dispariției declarației lui Ciucă de pe site”, au mai spus angajații RRA” – scrie Libertatea.

Iată comunicatul integral al Radio România:

”Radio România investighează în prezent circumstanțele în care a fost modificat pe site-ul http://www.romania-actualitati.ro/ un articol din 22 iunie 2018 privindu-l pe gen. Nicolae Ciucă, modificare în urma căreia o parte semnificativă a articolului a fost ștearsă. Din datele noastre, această modificare a avut loc în data de 22 octombrie a.c., la ora 18.13.

Până la elucidarea circumstanțelor în care s-a întâmplat acest lucru, Radio România a decis republicarea articolului în cauză în exact aceeași formă în care a fost publicat inițial, la adresa: http://www.romania-actualitati.ro/generalul_ciuca_nu_trece_in_rezerva_inainte_de_incheierea_mandatului-116843.

Am ales să păstrăm deocamdată pe site articolul modificat la adresa inițială – http://www.romania-actualitati.ro/generalul_ciuca_nu_trece_in_rezerva_inainte_de_incheierea_mandatului-116844/ – din rațiuni care țin de investigația internă, în curs, și cea care va urma din partea organelor abilitate.

Până acum nu există indicii că ar fi fost rezultatul unui proces editorial intern, cu atât mai puțin rezultatul unui act de cenzură în Radio România. Primele date sugerează mai degrabă că este efectul unui acces neautorizat în sistemele Radio România, ceea ce poate constitui o faptă penală, cu repercusiuni majore asupra autorului/autoarei.

Codul Penal prevede la articolul 360, alin. (1) că ”Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.” Același articol 360, alin. (3) prevede că ”Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârșită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

În perioada imediat următoare toate sistemele informatice ale Radio România vor face obiectul unui audit de securitate și vom cere și sprijinul instituțiilor cu atribuții în acest domeniu. În funcție de rezultatele acestei investigații vom sesiza – dacă este cazul – organele de urmărire penală abilitate.

Având în vedere potențialul de faptă penală al acestui incident, nu vom putea oferi în perioada următoare amănunte suplimentare, pentru a nu pune în pericol ancheta.

Radio România regretă profund acest incident. Suntem conștienți că are potențialul de a știrbi din credibilitatea sa în rândul ascultătorilor săi și al celor care se informează din site-urile pe care le gestionăm.

Vă asigurăm că vom trage toate învățămintele posibile din acest incident și vom face tot ce e posibil să nu repetăm aceste greșeli.

Greșeala este permanent un inamic în acest domeniu de activitate. Credem în egală măsură că trebuie să recunoaștem deschis și clar când greșim. Acesta, din păcate, este un astfel de moment, pentru care ne cerem scuze”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

1 COMENTARIU

  1. P.N.L. -ul are membri de partid cu experienta in macroeconomie si cu vechime in partid, astfel ca are de unde sa livreze un candidat la functia de P.M.
    Locul actualului candidat este pe langa structurile de aparare, in calitate de consilier, iar activitatea desfasurata sa fie PRO BONO, pesnia lunara pe care o incaseaza fiindu-i mai mult decat suficienta.
    Daca a fost pensionat inseamna ca are o capacitate de lucru diminuata, astfel ca eventualele 4 ore zilnic pe care le-ar putea lucra, SUNT insuficiente pentru functia de P.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate