sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiTăriceanu, îngrijorat că statul se împrumută prea mult pentru a acoperi prostiile...

Tăriceanu, îngrijorat că statul se împrumută prea mult pentru a acoperi prostiile făcute de PSD-ALDE

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că este îngrijorat că statul se împrumută prea mult, dar nu spune că Ministerul Finanțelor a ajuns în această poziție tocmai pentru că încearcă să acopere prostiile făcute de PSD-ALDE

„Mă îngrijorează voioşia pe care o afişează ministrul de Finanţe atunci când se împrumută masiv pe piaţa bancară din România. Nu fac parte din rândul celor care spun că deficitele nu trebuie finanţate şi că soluţia este să mai strângem cureaua. Am tot strâns-o pe vremea lui Ceauşescu şi am văzut unde am ajuns. România este încă o ţară care are un deficit mic, poate unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Mă îngrijorează aceste împrumuturi pentru că multele miliarde pe care le-a extras din casele de bani ale băncilor la finalul anului trecut şi, mai ales, planul de a extrage alte zeci de miliarde în acest an vor agrava şi mai mult lipsa de apetit a băncilor de a finanţa antreprenori, afaceri, dezvoltări!”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Tăriceanu cel îngrijorat dă și lecții

Potrivit lui, bancherii nu ar mai avea nevoie să analizeze proiecte de afaceri ale unor persoane private dacă au la îndemână posibilitatea de a-şi plasa banii, cu dobânzi generoase, în braţele largi ale statului român, fără muncă şi fără riscuri. 

„De ce ar vrea băncile să rişte, participând la dezvoltarea sectorului auto sau energetic, când statul le dă cele mai mari dobânzi pe care ele le-ar putea obţine în Europa? Efectul pe termen mediu al drenării de către Ministerul de Finanţe a resurselor băncilor româneşti va fi oprirea proiectelor de dezvoltare, diminuarea creşterii economice, pierderea de locuri de muncă sau stoparea creşterilor de salarii în mediul privat”, spune liderul ALDE.

Potrivit acestuia, un Minister de Finanţe are şi alte pârghii de a-şi finanţa deficitele, nu doar mâna întinsă la băncile comerciale.

„Întindeţi mâna către românii care au economii ce îşi pierd în fiecare zi din valoare din cauza dobânzilor minuscule oferite de bănci! Daţi românilor dobânzi bune la plasamentele lor şi veţi avea banii pentru deficit, lăsând în acelaşi timp resurse pentru finanţarea dezvoltării. România are nevoie de finanţare pentru marile proiecte de infrastructură, pentru spitale regionale, pentru dezvoltarea proiectelor energetice, pentru transformarea Dunării în cea mai mare autostradă a Europei, ori această deturnare a resurselor băncilor comerciale strict pentru finanţarea unui deficit naţional nu ne ajută”, mai susţine Tăriceanu.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate