Kristina Tsimanuskaia, atleta bielorusă care a cerut ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în Belarus, înainte de încheierea competiției, este în continuare în Tokyo, în siguranță, au confirmat organizatorii Jocurilor Olimpice. Ea a intrat, luni, în ambasada Poloniei, unde intenționează să ceară azil politic, informează Reuters.
Atleta în vârstă de 24 de ani, care a fost dusă cu forța duminică seara, de oficiali din Belarus, la aeroportul Haneda din Tokyo, pentru a fi trimisă acasă, a cerut sprijinul poliției japoneze din aeroport, care a intervenit și a pus-o sub protecție.
Ea spus că, duminică dimineață, oficiali belaruși au venit în camera ei și i-au spus să-și facă bagajele, deși trebuia să intre în competiție a doua zi. Singura explicație pe care a primit-o a fost că ordinul a venit de sus.
După cum se știe, Comitetul Olimpic din Belarus este condus de fiul dictatorului Lukașenko, Viktor.
Atleta s-a plâns că antrenorii lotului Belarus au înscris-o, fără să o întrebe, la o probă la care nu se pricepe, deoarece alte sportive nu au ajuns la Tokyo pentru că nu au trecut testele antidoping. Tsimanuskaia susține că a fost dusă cu forța la aeroport pentru că i-a criticat pe antrenorii lotului bielorus.
Autoritățile bieloruse susțin că motivul pentru care s-a luat decizia este „starea emoțională” a atletei.
Kristina Tsimanuskaia a spus că se teme să se întoarcă în Belarus și că intenționează să ceară azil politic într-o țară europeană.
„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, spune sportiva, într-un videoclip.
Ea și-a petrecut noaptea într-un hotel din aeroportul Haneda, iar luni, în jurul orei locale 17.00 (08:00 GMT), a fost văzută coborând dintr-o mașină argintie și intrând în ambasada Poloniei, una dintre țările care anunțaseră că îi oferă azil politic.
Luni, la o conferință de presă în Tokyo, Comitetul Olimpic Internațional a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Mark Adams, că Tsimanouskaya se află în grija autorităților japoneze. El a mai spus și că agenția pentru refugiați a ONU este implicată.
Adams a mai spus și că a cerut Comitetului Olimpic Național al Belarusului să prezinte un raport scris în ce privește situația.
Pe de altă parte, Comitetul Olimpic din Belarus, condus de Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a indicat, într-o declaraţie, că sportiva a trebuit să-şi suspende participarea la Olimpiadă la „decizia medicilor, din cauza stării sale emoţionale şi psihologice”, declaraţie calificată imediat ca „minciună” de către sportivă.
Belarus este ultima dictatură din Europa, aflată azi sub sancțiunile Uniunii Europene, după fraudarea alegerilor de către dictatorul Alexandr Lukașenko și reprimarea brutală a protestelor care au urmat. Sancțiunile împotriva lui Lukașenko au fost sporite după ce, în urmă cu două luni, dictatorul a deturnat un avion internațional, al companiei Ryanair, pentru a aresta un opozant care se refugiase într-o altă țară.
Regimul terorist al lui Lukașenko este sprijinit direct și încurajat de dictatorul eurasiatic de la Kremlin, Vladimir Putin.