marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiTopul infracțiunilor comise de recidiviști eliberați prin recursul compensatoriu

Topul infracțiunilor comise de recidiviști eliberați prin recursul compensatoriu

Topul infracțiunilor comise de recidiviști eliberați prin recursul compensatoriu, arată o statistică îngrozitoare făcută publică de Ministerul Justitiei la o interpelare a deputatului PNL Costel Alexe.

„Anul de detenție în Romania a ajuns să fie socotit la 9 luni și jumătate, ba mai mult, în loc să își ceară scuze public pentru nedreptatile comise, cinicul Tudorel Toader promite alte câteva promoții de infractori eliberați, bașca ia în calcul și ca România să acorde compensații retroactiv din 2012 în valoare de minim 5 euro/zi pentru condițiile grele din închisori!”, arată parlamentarul PNL.

Potrivit ziare.com, 8 detinuți eliberați în baza recursului compensatoriu au revenit în penitenciar fiind acuzați de omor sau omor calificat. Datele acestea nu sunt complete, deoarece datele sunt din perioada 19 octombrie 2017-23 noimebrie 2018, și nu cumprind nici crima de la Mediaș

Topul infracțiunilor comise de recidiviști eliberați prin recursul compensatoriu

234 persoane – Furtul calificat.
92 persoane – Talharia calificata.
56 persoane – Talharia.
40 persoane – Furtul.
28 persoane – Conducerea unui vehicul fara permis de conducere

18 persoane – Inselaciune.
17 persoane – Violul.
11 persoane – Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului.
10 persoane – Omorul.
10 persoane – infractiuni legate de traficul si consumul de droguri.
10 persoane – Lovirea sau alte violente.
9 persoane – Ultrajul.
8 persoane – Omorul calificat.
8 persoane – infractiuni legate de evaziunea fiscala.
6 persoane – infractiune legate de Codul vamal.
6 persoane – Distrugerea.
5 persoane – Agresiunea sexuala.
5 persoane – Tulburarea ordinii si linistii publice.

14.400 de pușcăriași au beneficiat de recursul compensatoriu

Peste 14.400  pușcăriași au beneficiat de recursul compensatoriu de la intrarea sa în vigoare până la sfârşitul lui 2018, dintre care peste 11.800 au fost puşi în libertate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiţionată de către instanţe, au anunțat reprezentanții Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). 

„Un număr de 11.851 au fost liberate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiţionată de către instanţele de judecată competente, iar restul de 2.551 au fost liberate la împlinirea termenului de executare a pedepsei. De asemenea, din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, un număr de 724 au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu. Precizăm că nu toate persoanele care au revenit în penitenciar, după momentul liberării, au săvârşit fapte de natură penală în perioada postdetenţie, parte dintre acestea având pe rol alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, încă dinaintea punerii în libertate”, relevă ANP. 

Articole asemanătoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate