luni, mai 27, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneUcraina cere oficial Rusiei ca în termen de 48 de ore să...

Ucraina cere oficial Rusiei ca în termen de 48 de ore să explice prezența militară la granițele sale

Ucraina a activat oficial mecanismul de reducere a riscului, prevăzut în Secțiunea a III-a a Documentului de la Viena și a cerut Kremlinului ca în termen de 48 de ore să-și justifice, în detaliu, prezența militară la granițe, a anunțat vineri ministrul ucrainean de Externe, Dimitri Kuleba, potrivit Ukrinform.

„Am aplicat oficial mecanismul de reducere a riscului, în conformitate cu Secțiunea III a Documentului de la Viena, și am cerut Federației Ruse să ofere explicații detaliate cu privire la activitățile militare din zonele adiacente Ucrainei și din Crimeea ocupată temporar”, a scris vineri Kuleba pe Twitter.

„Conform prevederilor Documentului de la Viena, Federația Rusă trebuie să furnizeze zonele exacte pentru desfășurarea activităților militare, să indice data finalizării acestora, precum și numele, subordonarea, numărul formațiunilor militare, dar și tipurile de arme și echipamentele militare implicate în acestea.”, a mai scris ministrul ucrainean.

Potrivit lui Kuleba, Rusia are la dispoziție 48 de ore pentru a răspunde cererii.

„Rusia are 48 de ore pentru a răspunde. În cazul refuzului sau furnizării de informații insuficiente sau inadecvate, Ucraina se va adresa statelor semnatare ale Documentul de la Viena pentru a convoca o întâlnire de urgență, la care Federația Rusă va trebui să ofere o explicație. Vom continua să folosim toate oportunitățile diplomatice pentru a asigura securitatea Ucrainei”, a subliniat ministrul de de Externe al Ucrainei.

Documentul de la Viena poate fi consultat AICI.

Rusia continuă să mobilizeze unități militare în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei și în jurul granițelor. Potrivit Ukrinform, Kremlinul încearcă să folosească aceste pregătiri militare pentru a șantaja direct Statele Unite și NATO, emițând un un ultimatum pentru a garanta neextinderea NATO către est și renunțarea Aliaților la politicile lor de securitate.

Dacă Occidentul refuză să accepte „propunerile” rusești, guvernul Kremlinului amenință public că va lua măsuri de „natură militară și militaro-tehnică”.

Compania americană Maxar Technologies a publicat imagini din satelit care arată forțe rusești suplimentare în apropierea graniței cu Ucraina.

Potrivit  Reuters, Maxar Technologies spune că pozele au fost făcute miercuri și joi. Ele arată că trupe suplimentare au fost dislocate în mai multe locații din Rusia și Belarus în Crimeea ocupată de ruși. Se observă că în Crimeea Maxar a identificat 550 de corturi militare mari, precum și câteva sute de vehicule în satul Oktyabrsk de lângă Simferopol.

În Belarus, imaginile au arătat grupuri suplimentare de trupe, echipamente și elicoptere în Zyabrovka, lângă Gomel, la mai puțin de 25 km de granița cu Ucraina. De asemenea, s-a observat o mare concentrare de trupe în Rusia, la aproximativ 110 km de granița de est cu Ucraina. Presa notează că Rusia nu raportează exact câte trupe sunt folosite în timpul exercițiilor.

Singura justificare a Kremlinului, pentru concentrarea de trupe la granița Ucrainei a fost aceea că …Rusia este liberă să mute, cum dorește, trupe pe teritoriul său.

Vineri seara, președintele american Joe Biden i-a anunțat pe liderii europeni că președintele rus, Vladimir Putin, a decis să invadeze Ucraina, atacul urmând a avea loc în zilele următoare.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate