joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiUiPath, prima companie românescă listată la bursa din New York, cu o...

UiPath, prima companie românescă listată la bursa din New York, cu o capitalizare de 37,7 miliarde dolari după prima zi de tranzacționare

UiPath, prima companie românească listată la bursă pe New York Stock Exchange a încheiat prima zi pe Wall Street cu o capitalizare de 37,8 miliarde de dolari. Miercuri, Daniel Dines, cofondatorul UiPath, a sunat clopoțelul bursei de la New York pentru a marca listarea firmei sale.

”Acţiunile UiPath, listate sub simbolul PATH, au încheiat prima sesiune bursieră la preţul de 69 dolari/titlu, cu 23% peste cel din ofertă, ceea ce conferă producătorului de roboţi software o capitalizare bursieră de 37,7 miliarde de dolari, peste evaluarea de 35 de miliarde de dolari aferentă ultimei runde de finanţare dinaintea listării, conform MarketWatch” – informează bursa.ro.

Daniel Dines a declarat că este incredibil de mândru că reprezintă prima companie născută în România care se listează pe bursa din New York.

„Ziua de astăzi marchează o etapă majoră pentru UiPath. În urmă cu șase ani, compania noastră era formată din 10 persoane care lucrau într-un mic apartament din București. Acum, suntem o afacere multinațională care operează în aproape 30 de țări și una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din istorie. Sunt, de asemenea, incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange” – a declarat Daniel Dines, conform economedia.ro.

”UiPath a anunţat că a vândut acţiuni din oferta sa publică iniţială (IPO) peste intervalul ţintă, adunând astfel de la investitori 1,34 miliarde de dolari. Compania a vândut 23,89 milioane de acţiuni la un preţ de 56 de dolari pe acţiune, evaluând UiPath la 29 de miliarde de dolari, scrie Reuters. Analiştii estimau că UiPath va debuta pe piaţă la un preţ pe acţiune de peste 62-64 $, deci cu 10-14% peste cel la care s-au vândut acţiunile” – scrie și zf.ro.

Înfiinţată în România în anul 2005 sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re.

În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Anul trecut, după o rundă de finanțare în valoare de 225 milioane de dolari, UiPath a devenit oficial decacorn, compania ajungând la o evaluare de 10,2 miliarde de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA.

Anul trecut, Daniel Dines se clasa pe locul 1 în Top Forbes al celor mai bogați români, cu o avere de 7,7 miliarde lei.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate