vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiUn colonel rus și-a pierdut laptopul cu informații militare după o noapte...

Un colonel rus și-a pierdut laptopul cu informații militare după o noapte de beție într-un bar din Moscova

Un colonel rus cu funcție înaltă în cadrul unui centru de cercetare din Moscova și-ar fi pierdut, după o noapte de beție, un laptop care conținea informații militare, relatează platforma rusă de știri Baza.

Cunoscută pentru publicarea mai multor scurgeri de informații din cadrul serviciilor secrete și de securitate rusești, platforma Baza a dezvăluit pe canalul Telegram că incidentul s-ar fi produs în seara zilei de 18 mai, relatează Newsweek.com.

În acea noapte, Alexander Kuzivanov, căpitan de rangul 1 (echivalent gradului de colonel în forșele armate ale Rusiei – n.red.) și șeful centrului de cercetare ESIMO, s-ar fi îmbătat în localul ”Castori și Rațe” din Moscova, acolo unde un alt colonel, coleg de-al său, aniversa împlinirea a 70 de ani.

Barul, situat pe strada Piatniskaia, este foarte cunoscut în capitala Rusiei, informează sursa citată.

Potrivit celor de la Baza, lui Kuzivanov ”i s-a rupt filmul” după ce a băut a doua sticlă dintr-o băutură alcoolică neprecizată, iar mai târziu s-a trezit în apartamentul său în timp ce soția sa încerca să îl dezmeticească. De altfel, soția colonelului a fost și cea care, a doua zi, a reconstituit evenimentele din seara precedentă, susține Baza.

Potrivit acesteia, după ce a plecat de la bar, lui Kuzivanov i s-a făcut rău pe stradă, iar trecătorii au chemat ambulanța, care l-a transportat la domiciliu.

Cei de la Baza scriu că abia mai târziu colonelul a realizat că și-a pierdut laptopul, care conținea ”note și planuri pentru articole cu subiecte militare”.

Kuzivanov a declarat la poliție că și-a pierdut laptopul, dar a susținut că în el se aflau doar articole despre ”Marea Enciclopede Rusă”, nicidecum informații militare sensibile.

ESIMO, Centrul pentru Sistemul Unitar de Stat al Informațiilor privind Situația Oceanelor Lumii, funcționează în cadrul Ministerului Industriei și Comerțului de la Moscova și este responsabil cu studierea oceanelor și construirea de nave civile care să fie utilizate atât în scopuri militare, cât și în scopuri civile.

Site-ul de știri Baza nu a oferit detalii cu privire la soarta laptopului, despre care se crede că este și acum necunoscută. Newsweek.com a contactat Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia pentru comentarii pe această temă.

Incidentul, care nu a fost menționat de nicio altă sursă media din Rusia și nici de vreo autoritate de la Moscova, este ultimul dintr-o serie de gafe atribuite oficialilor ruși după declanșarea războiului în Ucraina.

Unele dintre ele au fost amuzante, cum ar fi inserarea unei imagini din pelicula americană ”Bonnie and Clyde” în cadrul filmului aniversar al Zilei Victoriei de anul acesta, când Rusia a sărbătorit, ca în fiecare an pe 9 mai, înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial, gafă dată în vileag tot de platforma de știri Baza.

Alte erori, însă, au fost mult mai serioase decât incidentul care l-a avut ca protagonist pe colonelul Kuzivanov, dacă e să ne amintim doar greșeala strategică din debutul invaziei, când Kremlinul a susținut sus și tare că ucrainenii vor primi cu brațele deschise trupele rusești trimise de Putin pe teritoriul țării lor.

ESIMO este un sistem informatic interdepartamental ai cărui operatori sunt 17 centre și 20 de sisteme de informații ale unor instituții ale Federației Ruse precum Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Situațiilor de Urgență, Ministerul Educației și Științei, Ministerul Industriei și Comerțului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei, Roscosmos, Agenția Federală pentru Pescuit și Academia Rusă de Științe.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate