Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a denunţat luni „lipsa de loialitate” din partea SUA în criza submarinelor pe care o traversează cu Franţa, relatează AFP.
Uniunea Europeană cere Washingtonului o „clarificare” pentru „a încerca să înţeleagă mai bine care sunt intenţiile din spatele anunţului” unui parteneriat strategic între SUA, Regatul Unit şi Australia, „întrucât este de neînţeles”, le-a spus el jurnaliştilor la New York, unde este prezent cu ocazia Adunării Generale a ONU.
Michel a mai spus că măsura luată va consolida eforturile europene de a-și construi propria capacitate de apărare.
La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat luni drept „inacceptabil” modul în care a fost tratată Franţa prin pactul de securitate încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit.
„Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod inacceptabil. (…) Vrem să ştim ce s-a întâmplat şi de ce”, a declarat ea pentru CNN.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri, 15 septembrie, un parteneriat strategic cu Marea Britanie şi Australia, AUKUS, ce prevede, printre altele, furnizarea de submarine nucleare Canberrei, ceea ce scoate din joc producătorii francezi în domeniu.
În urma încheierii alianţei AUKUS, Australia va cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară, renunţând astfel la achiziţionarea a 12 submarine convenţionale produse de grupul francez Naval Group, contractate în 2016, o afacere de poeste 30 miliarde de euro.
În acest context, Franţa, care s-a declarat „înjunghiată pe la spate”, a decis să-şi recheme ambasadorii din SUA şi Australia și a anunțat că acest lucru tensionează relația sa de prietenie cu Washingtonul.