USR se delimitează de PNL dacă nu trece bugetul pe 2020 prin Parlament, politicienii formațiunii anunțând că nu vor susţine asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de buget pentru anul viitor.
„Noi am criticat această metodă de a adopta legea bugetului, ar fi o premieră în România, trebuie menţionat lucrul acesta, să nu existe absolut deloc dezbateri pe legea bugetului. Este o lege foarte amplă, care chiar şi atunci când erau dezbaterile grăbite – şi mai ţinem minte acele două – trei zile de dezbateri cu câte 16 ore de dezbateri în fiecare zi – măcar exista ceva, măcar aveai procesul acesta în care miniştrii veneau în faţa comisiei, filmaţi de presă şi vizibili de toată lumea, să răspundă la întrebări, să spună ce vor face cu banii şi ce au făcut cu banii de anul anterior. Lucrul acesta acum nu ar mai exista. Deci nu avem cum să susţinem lucrul acesta. Asumarea răspunderii este o procedură care practic lasă Parlamentul în offside”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, la RFI.
USR se delimitează de PNL: liberalii rămân tot mai singuri
Singurul lucru pe care îl poate face Parlamentul este să iniţieze o moţiune de cenzură în trei zile de la asumarea răspunderii.
„USR nici să vrea nu are suficienţi reprezentanţi cât să iniţieze o moţiune de cenzură singur. Şi mai e un lucru: trebuie moţiunea aceasta de cenzură cântărită şi cu gravitatea faptelor. Faptul că un guvern şi-ar asuma răspunderea, chiar dacă e o procedură care nu ne place, nu este un eveniment atât de grav cât să justifice o moţiune”, a mai spus Năsui.
Motivul pentru care Guvernul Orban vrea să apeleze la această procedură, care încă nu se ştie dacă este sau nu constituţională, este pentru a preveni eventuale explozii suplimentare ale cheltuielilor.
„Nu ştiu exact dacă această procedură este constituţională, pentru că e o dezbatere şi între jurişti: unii spun că ar fi o modalitate constituţională, alţii spun că Parlamentul efectiv trebuie să îl adopte. Dar cert este că pe parte de legitimitate nu este în regulă. În schimb, motivaţia pentru care vor să o facă este să nu fie distrus, între ghilimele, de amendamente care ar veni cu un impact foarte mare. Deja suntem la un deficit foarte mare. Şi atunci s-au gândit la această metodă. Deci, dacă ne uităm, cea mai mare creştere de departe are loc la Ministerul Muncii, unde creşte de la 31,5 miliarde la 42 de miliarde de lei, deci practic cu o treime. De ce? Pentru că din Ministerul Muncii se face echilibrarea bugetului pensiilor – bugetul asigurărilor sociale de stat. Deci practic e clar că toate eforturile şi toate lucrurile care s-au făcut au fost pentru a înlesni acest „elefant” şi a-l face posibil şi chiar şi să ajungem cu un deficit de 3,59% peste limita aceea de 3% de care am tot vorbit până acum”, a explicat Claudiu Năsui.
Se mai poate tăia de la PNDL
Acesta crede că ar mai putea fi făcute tăieri, deşi s-au făcut tăieri, și aici se referă la PNDL.
„PNDL este un program pe care noi îl considerăm profund nociv, este un program din care s-a furat efectiv ca din codru, e un program care s-a supranumit ‘puşculiţa partidelor’ dintr-un motiv şi anume că a fost chiar o puşculiţă a partidelor. E un program din care s-au făcut investiţii foarte ineficiente şi din cauza căruia au fost gonite fondurile europene. Acest program mai are 2 miliarde de lei în actualul buget. De asemenea nu putem susţine pensii speciale, avem aceste pensii cuprinse în buget în continuare, pentru că legea le mandatează, dar am putea să schimbăm legea şi noi avem propuneri în sensul acesta, tocmai ca să reducem drastic această cheltuială cu pensiile speciale. Ar mai fi locuri din care putem tăia tocmai pentru a nu fi depăşit acest deficit de 3%”, a detaliat Năsui.