sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiUSR votează pentru ridicarea imunității lui Tăriceanu

USR votează pentru ridicarea imunității lui Tăriceanu

Uniunea Salvaţi România (USR) va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat preşedintele USR Dan Barna. 

„Mâine  ar trebui ca în Comisia juridică din Senat să se finalizeze raportul referitor la domnul Tăriceanu. După cum aţi văzut şi ştiţi foarte bine, audierea domnului Tăriceanu a fost un simulacru foarte bine exersat. USR va vota pentru ridicarea imunităţii. Este o chestiune de minimă morală ca acest Parlament să înceteze să mai protejeze persoanele cu suspiciuni de corupţie şi să lase justiţia să îşi îndeplinească atributul legal pe care îl are. De aceea, foarte clar, USR va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare şi sperăm ca, respectiv, Comisia juridică să finalizeze raportul şi să ajungă la plen această decizie”, a afirmat Barna. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului, pe 7 noiembrie, încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. 

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a anunţat că senatorii jurişti vor da marţi un vot cu privire la cererea de începere a urmării penale a DNA, raportul urmând a fi depus la Biroul permanent imediat după dezbatere

O anchetă făcută de reporterii Investigative Report arată că, de fapt, „șpaga” pentru dosarul în care este implicat Tăriceanu este de fapt de peste 7 milioane de dolari, bani care au venit pe filieră austriacă. 

Ridicarea imunității lui Tăriceanu, la fel de importantă ca amnistia și grațierea

Totodată, Barna i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis să participe la toate şedinţele de guvern din luna decembrie pentru a preveni adoptarea unei eventuale ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. 

„Chiar dacă doamna Dăncilă a declarat la Cotroceni că nu ar intenţiona o astfel de ordonanţă, vedem că astfel de declaraţii ale altor lideri PSD pun acest subiect ca fiind unul de maximă actualitate. Din această perspectivă, USR va face orice depinde de noi, dar până atunci trebuie ca fiecare forţă respectabilă din societate să încerce să blocheze un astfel de demers, care ar însemna, din punctul nostru de vedere, sfârşitul democraţiei în România. De aceea, îi solicităm preşedintelui României să utilizeze la maximum atribuţiile pe care le are şi să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare şedinţă de guvern. Constituţia prevede foarte clar în care situaţie preşedintele poate conduce şedinţele de guvern”, a mai spus Barna.

Una dintre ele se referă exact la chestiunile de politică externă. „În momentul de faţă, mai avem mai puţin de o lună până când România va prelua Preşedinţia Consiliului UE şi, în acest context, este evident că fiecare şedinţă de guvern trebuie să aibă pe ordinea de zi acest subiect, care este de fapt prioritatea zero a politicii externe a României. Din această perspectivă, participarea preşedintelui României o considerăm una obligatorie”, a afirmat Barna la Parlament. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate