joi, martie 27, 2025
AcasăAgenda ZileiPro România vrea pomeni electorale: venit minim garantat 1.500 lei pentru cei...

Pro România vrea pomeni electorale: venit minim garantat 1.500 lei pentru cei afectați de coronavirus

Pro România „a deschis sezonul” pomenilor electorale și anunță că a iniţiat un proiect de lege care prevede asigurarea unui venit minim garantat de 1.500 de lei pentru toate persoanele afectate negativ de criza creată de noul coronavirus.

Partidul lui Victor Ponta vrea ca statul să acorde, pe perioada stării de urgenţă plus încă şase luni, o sumă care reprezintă diferenţa între venitul persoanelor respective şi venitul minim garantat.

„Sprijinul pentru un trai decent reprezintă ajutorul statului şi se stabileşte ca diferenţă între venitul de 1.500 lei şi venitul net lunar al persoanei. Se iau în calculul venitului net toate veniturile considerate impozabile din Codul fiscal: venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din investiţii, venituri din pensii, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din premii şi jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, venituri din alte surse, aşa cum sunt definite în Codul fiscal”, prevede proiectul de lege.

De asemenea, sprijinul se acordă pe bază de cerere şi acte doveditoare privind veniturile persoanei în cauză.

Lipsa sau, după caz, existenţa oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte se menţionează într-o declaraţie pe propria răspundere a persoanei. Cererea se face numai de către persoanele care au capacitatea deplină de exerciţiu a drepturilor civile. În cazurile prevăzute de reglementările legale în vigoare, cererea poate fi întocmită de curatorul sau tutorele persoanei îndreptăţite.

Această cerere de acordare a sprijinului pentru un trai decent, declaraţia privind veniturile, precum şi actele doveditoare se depun şi se înregistrează la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), respectiv Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti (AMPIS), în a cărei rază teritorială locuieşte titularul. În cazul persoanelor fără domiciliu, aflate în situaţie de nevoie, cererea se înregistrează la AJPIS/AMPIS, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că nu au solicitat drepturile de la alte primării.

Primăriile şi Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului vor centraliza solicitările persoanelor şi vor asigura transmiterea lor către AJPIS, respectiv AMPIS, mai prevede proiectul.

Documentele pot fi transmise şi în format electronic, iar cererea se va soluţiona în termen de 30 de zile de la data înregistrării. Plata sprijinului pentru un trai decent se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea la AJPIS/AMPIS.

Fondurile necesare pentru plata sprijinului pentru un trai decent se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat. Prezenta lege îşi produce efectele pe perioada stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2, precum şi pentru o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate