joi, octombrie 10, 2024
AcasăAgenda ZileiVeniturile medii totale lunare ale populației pe gospodărie au fost de 4.764...

Veniturile medii totale lunare ale populației pe gospodărie au fost de 4.764 de lei

Veniturile medii totale lunare ale populației pe gospodărie au fost de 4.764 de lei în al doilea trimestru al acestui an, arată datele publicate de Institutul National Statistică (INS).

Pe de altă parte, cheltuielile totale au atins, în medie, 4.049 de lei pe lună/gospodărie, reprezentând 85% din nivelul veniturilor totale.

La nivelul fiecărei gospodării din România, venitul mediu lunar total a fost de 1.838 lei de persoană, iar cheltuielile medii totale s-au ridicat la 1.562 lei/persoană.

Veniturile bănești au fost, în medie, 4.390 de lei pe lună pe gospodărie (1.694 de lei de persoană), iar veniturile în natură de 375 de lei pe lună pe gospodărie (145 de lei de persoană). Salariile și alte venituri asociate au constituit cea mai importantă sursă de venit (68,1% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit și:

  • veniturile din prestațiile sociale (18%),
  • veniturile din agricultură (1,8%),
  • veniturile din activități independente neagricole (2,2%),
  • cele din proprietate și vânzarea de active din bunurile gospodărești (0,9%),
  • venituri în natură (7,9%), în principal valoarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

Mediul de reședință influențează diferențele de nivel și, în special, structura dintre veniturile gospodăriilor dintre zonele urbane și cele rurale.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de produse alimentare, bunuri nealimentare, servicii și transferuri către administrația publică și privată și bugetele asigurărilor sociale, sub formă de impozite, contribuții, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (furaje de animale și păsări, plata forței de muncă pentru producția gospodăriei, produse de însămânțare, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiții, destinate achiziției sau construcției de case, achiziționării de terenuri și echipamente necesare pentru producția gospodăriei, pentru achiziționarea de acțiuni etc., au o pondere mică în totalul cheltuielilor gospodăriilor (doar 0,8 %).

INS menționează că mediul de reședință determină anumite particularități în ceea ce privește mărimea și structura cheltuielilor totale de consum. Conform clasificării standard în funcție de cheltuielile de consum (COICOP), alimentele și băuturile nealcoolice au deținut, în medie, 34,2% din consumul casnic în al doilea trimestru al anului 2019.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate