duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiREȚEAUA: Cine sunt politrucii sinecuriști ai clanului Firea-Pandele din spatele ONG-ului desființat...

REȚEAUA: Cine sunt politrucii sinecuriști ai clanului Firea-Pandele din spatele ONG-ului desființat de Primarul Nicușor Dan

Primarul Nicușor Dan a anunțat, vineri, succesul obținut în intanță pentru desființarea ONG-ului creat de Gabriela Firea în 2018, Asociația Centru Municipal pentru Dialog (ACMD) București, entitate a cărei singură activitate profitabilă era consumul anual, de pomană, a aproape un milion de euro din fondurile primăriei.

Ceea ce n-a spus Nicușor Dan este că acest ONG, la fel ca toate entitățile înființate de Gabriela Firea, era condus de politruci apropiați clanului Firea-Pandele.

Structurile administrației centrale și locale sunt cangrenate cu astfel de indivizi, unși de mici cu toate alifiile puterii, cum vom vedea mai jos, și pregătiți pentru a perpetua o putere care era cât pe ce să predea țara, definitiv, pe mâna bombardierilor și interlopilor de partid.

Asociația Centru Municipal Pentru Dialog, dizolvată la sfârșitul săptămânii trecute este una dintre sinecurile înființate, conform datelor furnizate de Registrul Național ONG, de un anume Cezar Costin Stancu, ca președinte, împreună cu alte trei persoane (membri) din același clan condus de Gabriela Firea: Vasilica Georgiana Trifu, Elena Alexandra Dobre și Ligia Gheorghe (fostă Enache).

Analiza CV-urilor sinecuriștiilor Gabrielei Firea, zburătăciți de Primarul Capitalei de pe o parcelă, deocamdată, din imensa moșie pe care Firea i-a numit administratori, șochează prin numeroasele școli/cursuri făcute de trei dintre ei, la grămadă, în doar câțiva ani, pe direcții cum sunt politică-drept-diplomație și securitate națională, chipurile.

Cezar Costin Stancu, geniul securității naționale a clanului

Cezar Costin Stancu este un tânăr PSD-ist (fost PUNR-ist) trecut, în doar cinci ani, pe la toate școlile de securitate-interne-apărare-diplomație posibile, bașca doctorand în siguranță și securitate națională, membru în Consiliul de Administrație al câtorva companii municipale, fost președinte al CA la Ciclop Service, fost director și Director General pe la Tineret și Sport, Vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Cetățenie și câte și mai câte.

Cezar Costin Stancu pe vremea partidului-siguranță PUNR

CV-ul lui pare a fi unul al unui geniu național.

După ce în perioada 2005-2007 el a activat ca Președinte al Parlamentului Local al Tinerilor Sector 2, el a absolvit, pe rând (sau în paralel) șapte (7!) instituții, a luat două mastere, plus trei ani de doctorat, unde altundeva decât în securitate și siguranță națională!

Iată-le, ca mărgelele înșirate pe ață:

  • Facultatea de Științe Politice (2010),
  • Facultatea de Drept (2011, dar nu la stat, că e greu de intrat acolo, ci la Titu Maiorescu!),
  • Colegiul Național de Apărare, Curs de Securitate și Bună Guvernare (2011),
  • Master în științe Politice (2012),
  • Școala Europeană din cadrul ISD “Ovidiu Şincai” (2012),
  • Master în Criminalistică și Psihologie Judiciară în Investigația Penală – 2014,
  • Colegiul Naţional de Afaceri Interne, Curs Managementul Strategic al Afacerilor Interne – 2014,
  • Institutul Diplomatic Român, Curs Politică Externă şi Diplomaţie –2014,
  • Colegiul Național de Informații – 2015 și , cum altfel, din 2015 este Doctorand în domeniul siguranței și securității naționale la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazu”.

Toate acestea doar în cinci ani, adică în timpul în care un tânăr obișnuit termină o facultate adevărată, cu Master cu tot.

Cezar Costin Stancu (Foto: Facebook)

Și asta nu e tot.

În timpul acestei cruciade pe tărâmul securității și diplomației naționale și internaționale a tânărului PSD-ist, el a mai și lucrat pentru diverse instituții de stat în funcții înalte cum ar fi:

  • Director General Direcţia Generală pentru Tineret în cadrul Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (2010-2012)
  • Director Direcția Tabere și Agrement din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului (2013-2016)
  • Manager de proiect POSDRU la Ministerul Tineretului și Sportului (2015-2016)
  • Vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din cadrul Ministerului Justiției (2017- prezent)

 Dar stai, că nici asta nu e tot,

Partidul l-a mai repartizat pe specialistul în Securitate-Apărare-Poliție-Diplomație-Drept-Politică etc. în câteva Consilii de Administrație bine plătite de la buget cum ar fi:

  • Compania Municipală Service Ciclop (membru CA și fost președinte al CA in 2017, 2018 și 2019)
  • Compania Municipală Sport pentru Toți București SA,
  • Compania Municipală Străzi Poduri și Pasaje București SA
Cezar Costin Stancu la un tête-à-tête cu Firea (Foto: Facebook Cezar Stancu)

Ca fapt divers, în 2016 el a încasat de la DGASPC Sector 3 și indemnizația de creștre copil în valoare de 23.752 lei (plus 8126 lei in 2017) conform declaraților  de avere depuse la Ministerul Justiției în 2017 și 2018.

Stancu Cezar reprezintă, prin studii, implicare și sinecuri esența politicii de cadre a PSD.

Dealtfel, el a candidat pe listele PSD pentru Camera Deputaților, la alegerile parlamentare 2020, pentru municipiul București. Partidul n-a calculat corect marja de eroare și eșec, considerând că poziția 12 pe liste este una eligibilă, așa că tânărul specialist în tot ce se găsesște mai are de așteptat până la următoarele alegeri.

Cam asa arată un fragment din reteaua clanului Firea Pandele așezată peste București (Foto: Termene.ro)

Service Ciclop SA este o companie care deține acțiuni în aproape toate celelalte companii municipale.

Schema relaționala a Service Ciclop arată astfel:

SERVICE CICLOP SA este acționară în toate celelalte companii municipale (foto: termene.ro)

Elena Alexandra Dobre – consiliera ”securității” și stâlpul societății de partid

Conform unei dezvăluiri făcute anul trecut de Nicușor Dan, Alexandra Dobre este unul dintre apropiații clanului Pandele-Firea și a fost așezată pe harta cumetriilor cuplului. Ea era descrisă, de candidatul pe atunci la primăria Capitalei, în felul următor:

  • ”directoarea Centrului pentru Seniori București, fostă consilieră a lui Gabriel Oprea.
  • a fost director general al Centrului European Cultural și de Tineret pentru Unesco ,,Nicolae Bălcescu” Sector 4, fără concurs.
  • Numirea se leagă de numele lui Daniel Băluță, primarul sectorului 4.
  • Gabriela Firea a numit-o directoarea Centrului cultural UNESCO și directoare a Centrului pentru seniori, fără concurs.
  • membru în mai multe consilii de administrație ale companiilor municipale sau instituțiilor subordonate, printre care Service Ciclop, și Spitalul Gomoiu, dar și la Spitalul Filantropia”.
Elena Alecandra Dobre, alături de Gabriela Firea

Informațiile furnizate atunci de Nicușor Dan sunt reale. Mai mult, trecutul Alexandrei Dobre se împletește cu cel al lui Cezar Stancu, cei doi având foarte multe în comun, de la preocupări și studii, la locuri de muncă și sinecuri.

Ca și Cezar Stanciu ea a absolvit întâi Școala Națională de Studii Politice și Administrative ( 2014), iar apoi Facultatea de Drept (2015).

Ea a rezolvat însă altfel problema siguranței naționale.

Și-a obținut ”atestatele” de la Camera de Comerț și Industrie a României (!) și Centrul de Strategii Aplicate (!), care i-au dat certificat de absolvire pentru Cursuri intensive de diplomație și siguranță națională, iar apoi a devenit consiliera autorității supreme în materie, generalul izmană Gabriel Oprea, șeful de atunci al Internelor.

Pe lângă alte cursulețe, în 2019 și-a mai trecut în CV un Master în Business Administrativ la Universitatea București.

Ea a fost, în perioada 2009-2011, Președinte al Parlamentului Local al Tinerilor Sector 2 (PLTS2), ca și Cezar Stancu.

În perioada studenției a fost membru în Asociația culturală a Tinerilor din România și Azerbaijan.

A fondat apoi un ONG, Asociația Dezvoltarea Idealurilor Tinerilor (DIT).

În 2013 a devenit colaborator-asistent la Senatul României, iar în 2014 a devenit, brusc, asa cum am spus deja, consilier la cabinetul ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, unde a stat până în 2015.

”De la tineret și Senat, la doar 21 de ani, Dobre a ajuns la Ministerul Afacerilor Interne. Din 2014 până în 2015, ea a fost consiliera personală a lui Gabriel Oprea, președintele UNPR și ministrul de interne din guvernul Ponta. În această perioadă au existat mai multe speculații cu privire la relația dintre cei doi și la avantajele de care se bucură Dobre – se afirma într-un material de presă publicat de buletin.de/bucurești anul trecut.

Și tot aceeași sursă consemna o declarație a fostului viceprimar PNL de la Secorul 2, azi deputat PSD, Dan-Cristian Popescu: „Ca menţiune suplimentară la cele de mai sus, trebuie adăugat că, pe aceeaşi linie, a ocrotirii hârjoanei politice a consilierei personale a lui Gabriel Oprea, prin acces liber la fonduri şi bunuri publice, Alexandra Dobre primeşte după dorinţă – tot sub pretextul evenimentelor Asociaţiei pentru Dezvoltarea Idealurilor Tinerilor – folosinţa spaţiului Cercului Militar Central, unde au avut loc numeroase activităţi ale Asociaţiei şi ale tineretului UNPR.”

În 2016, pentru câteva luni fost consilier la Cabinetul ministrului Tineretului și Sporturilor, în timp ce administra, ca director general, societatea comercială Ronyn World Events.

”Anul trecut (2019) cifra de afaceri a acestei companii a fost de cinci ori mai mare față de cât era în 2016. Din totalul de aproximativ 240 mii de lei, jumătate au fost câștigați printr-un contract public cu Compania Municipală Sport pentru Toți București (CMSTB). În 2018, la momentul câștigării contractului, Alexandra Dobre făcea parte din consiliul de administrație a Service Ciclop, firmă asociată a CMSTB” – susțineau jurnaliștii de la Buletin de București.

Ce nu știau jurnaliștii buletin.de atunci este faptul că în Consiliul de Administrație al ”Companiei Municipale Sport pentru Toți București” figura, printre alți politruci din PSD, chiar colegul ei din CA Ciclop Service, Cezar Stancu.

Erau degete ale aceleiași mâini care mișcau aceiași bani în aceleași buzunare.

Evoluția ulterioară numirii la Cabinetul ministrului Tineretului și Sportului a fost pe măsură:

  • În iulie 2016, a fost numită, fără concurs, director general la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu”, unde a activat vreme de doi ani.
  • În 2017 a fost și moderator al emisiunii Stâlpii Societății, de pe Canal 33.
  • În 2018 a fost plasată de Firea în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu și al Societatății SERVICE CICLOP SA, condusă atunci de Sergiu Stancu.
  • Tot în 2018 a fost numită, fără concurs, Director General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București.
  • Astăzi figurează și ca administrator în Compania Municipală Dezvoltare Durabilă SA și Service Ciclop SA

Vasilica Georgiana Trifu – nașa prin alianță a cuplului Pandele

Și ea fost pusă de Nicușor Dan, anul trecut, pe harta cumetriilor politice ale cuplului Fire-Pandele, menționându-se următoarele detalii:

  • ”Este partenera de viață a lui Mohamed Hanifi, nașul cuplului Firea, și gestionează o companie importantă.
  • Este director general al Centrului pentru Tineret al Municipiului București (CTMB), este o administrație a Capitalei care a făcut numai achiziții directe.
  • A fost inspector de specialitate în Corpul de Control al Primarului General, fost inspector de specialitate la buget în cadrul ASSMB, fost inspector ANAF.
  • Ca director general al CTMB, Georgiana Vasilica a avut venituri anuale de 98.000 de lei.
  • A devenit apoi membră în CA al Service Ciclop, o companie municipală.
  • A ajuns și în CA la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.
Georgiana Trifu: cum se vede pe sine.

Într-adevăr, conform CV-ului publicat pe siteul uneia dintre companiile municipale în care figurează ca membru al Consiliului de Administrație, Georgiana Trifu:

  • a pătruns în aparatul de stat în anul 2014, direct la ANAF, ca inspector antifraudă.
  • În 2016 a devenit Inspector de specialitate în cadrul Corpului de Control al Primarului General Gabriela Firea.
  • În anul 2017 a trecut la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ca inspector de specialitate la buget.
  • Pe 1 august 2017 a devenit director la Centrul pentru Tineret al Municipiului București, din cadrul Primăriei Capitalei, cu un salariu de peste 10.000 lei lunar (în 2019 a incasat de aici 127.656 lei).
  • În 2018 -2019 a fost plasată ca membru în Consiliul de Administrație al Ciclop Service SA.
  • În 2018 a fost numită membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Cimitire SA (ulterior a devenit președinte al Consiliului de Administrație), iar
  • În 2019, ea a fost numită în CA la Spitalul Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu.
  • În 2021 figurează ca administrator la Compania Municipală Tehnologia București SA și la Service Ciclop SA.

Ligia Gheorghe (fostă Enache) – consiliera personală adusă de la Antena3

În preajma Gabrielei Firea apare o Ligia Gheorghe, cea care a ajuns consiliera personală a Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, după ce i-a fost acesteia și producătoare de emisiune în trustul Intact.

Conform publicației Bucureștiul, Ligia Gheorghe (Enache) este o fostă jurnalista la Antena 1 si Antena 3. Ea a indeplinit rolul de producator al Gabrielei Firea dupa care a devenit asistenta personala a acesteia.

”Dupa trista experienta de manager la firmele lui Dan Voiculescu, Gabriela Firea a luat-o pe Ligia Enache sub aripa sa protectoare in mandatul de senator de Ilfov si a plantat-o in slujba statului ca angajat la Green City Voluntari S.A., la Primaria Voluntari la Directia Urbanism si concomitent la cabinetul senatorial al Gabrielei Firea” – susține sursa citată.

Ligia Gheorghe (dreapta), alături de Firea și de consilierul general Aurelian Bădulescu

Conform linkedin.com, Silvia Enache

  • a lucrat în perioada 1990-2010 ca reporter, iar apoi producător la TVR, și a fost, succesiv,
  • producător general la Știrile dimineții – B1TV (2000-2004),
  • Producător general la Observatorul de week-end – Antena 1 (2004-2005),
  • producător general a Știrea Zilei cu Gabriela Vrânceanu Firea – Antena 3 (2005-2012),
  • Consilier al senatorului Gabriela Firea (2012-2016) și
  • Consilier personal al Primarului General (iunie 2016 – octombrie 2020).

Ligia Gheorghe a fost acționară, în perioada ianuarie 2013- octombrie  2020, alături de Gabriela Firea (50%) și fiul acesteia din prima casatorie, Firea-Tudor Ștefan, în societatea comercială „Tudor Imob Media SRL”, cu obiect de activitate „inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare”. Ea a cedat atunci actiunile (7,5%) către fiul Gabrielei Firea și a ieșit din societate.

Consiliera Ligia Gheorghe (dreapta) alături de soții Pandele (Foto: Facebook Ligia Enache)

A mai fost asociată în societatea Intelligence Business Media SRL, radiată în 2014, alături de Ana Zăvoianu și Radu Preda (amandoi parteneri de afaceri cu Gabriela Firea). Firma, cu obiect de activitate ”Activitati de editare a revistelor si periodicelor” a avut, înainte de a fi radiată, o cifră de afaceri de 461.000 lei.

O altă firmă în care a fost implicată este CIPAD Prodeximco SRL înființată în 1992 și radiata în 2018, cu obiect de activitate ”activități ale agențiilor de publicitate”. Aici a fost asociată cu parinții Adina și Niculae Ciprian Enache și cu fratele Ciprian Enache.

În 2015, Ligia Gheorghe a înființat societatea PIU-PIU & CASA BUNA 2015 SRL, cu sediul în Voluntari-Ilfov, orașul condus de Pandele, soțul Gabrielei Firea, firma avand ca obiect de activitate ”Comert cu amanuntul al carnii si al produselor din carne, in magazine specializate”. Este asociata (70%) alături de Godei Ștefan Cristian (30%).

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate