duminică, septembrie 8, 2024
AcasăAgenda ZileiAgricultorii români amenință că vor iesi în stradă: „Blocăm drumurile!”

Agricultorii români amenință că vor iesi în stradă: „Blocăm drumurile!”

Agricultura României este compromisă, în mare măsură, iar Guvernul nu a acordat niciun fel de sprijin real. Cel mai afectat este județul Constanța, unde peste trei sferturi din suprafața cultivată a fost distrusă, spun agricultorii.

Agricultorii vor organiza acțiuni de protest, în perioada următoare, pentru că situația generată de secetă este fără precedent, iar Guvernul amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fața creditorilor.

„Atunci când se distruge agricultura, vorbim despre perspectiva lipsei alimentelor de pe piață, distrugerea economiei și probleme sociale. Numeroși agricultori din zonă s-au unit în Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni și peste 180 de fermieri au semnat deja petiția lansată online. Este în formare o asociație a fermierilor care luptă acum pentru supraviețuire în România. Până la constituirea asociației, agricultorii organizează o acțiune civică, pentru a putea recupera măcar o parte din prejudiciul cauzat de calamități, inclusiv pentru culturile de porumb și floare, care în prezent sunt și ele calamitate de fenomenul de secetă continuă, pentru a solicita suspendarea ratelor la credite și leasinguri pentru echipamentele, utilajele, terenurile agricole, pentru a asigura viitorul acestei ramuri vitale pentru economia și viața românilor”, anunță agricultorii.

Agricultorii români amenință că ies în stradă

Aceștia solicită emiterea unei Ordonanțe de Urgență /act normativ în regim de urgență care să prevadă, prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, cu
modificările și completările ulterioare acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă, inundații și/sau orice alt tip de calamitate naturală de către creditori, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

„Măsura trebuie să se acorde exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă, inundații și/sau orice alt tip de calamitate naturală conform prevederilor ordinului comun al Ministrului Afacerilor Interne și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în baza proceselor verbale de calamitate semnate cu producătorii agricoli.

„Măsura de suspendare a ratelor este similară celei acordate firmelor afectate de COVID (unde s-a prevăzut o perioadă de 9 luni), nu are impact bugetar, este benefică pentru fermierii care astfel nu vor intra în restructurare, nu vor fi raportați în Centrala Riscurilor de Credit, vor evita să ajungă în incapacitate de plată, dar și pentru finanțatori, care nu vor crea provizioane pentru aceste expuneri, nefiindu-le astfel afectată profitabilitatea.
Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni vă invită la o conferință de presă, pentru expunerea tuturor problemelor, luni, 3 august 2020, ora 12.00 la En Provence (Bd. Tomis, nr. 500A/fost Popas Cișmea, aflat între localitățile Constanța și Ovidiu)”, spun agricultorii.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate