„Am avut un moment de scăpare”, asta a afirmat fostul șef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, după ce a fost acuzat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat.
Acesta şi-a recunoscut faptele şi le-a declarat anchetatorilor că a luat o decizie neinspirată.
Judecătoria Sectorului 5 a respins, săptămâna trecută, cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă a lui Laurenţiu Baranga şi a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile în dosarul în care este acuzat de înşelăciune.
Laurenţiu Baranga nu a dorit să fie audiat în instanţă, însă în motivarea deciziei, judecătorul a inserat un scurt fragment din declaraţia dată de fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor în faţa procurorilor.
„Am avut un moment de scăpare”, scuza vinovatului
„Cu privire la acuzaţiile aduse, declar faptul că a existat un moment în viaţa mea, când am avut un moment de scăpare, luând o decizie neinspirată, constând în aceea că, prin intermediul unei persoane, al cărei nume nu mi-l amintesc, am reuşit să obţin o diplomă de Bacalaureat din care să rezulte că am urmat cursurile liceale şi am obţinut diploma de Bacalaureat. Menţionez că acea persoană m-a asigurat de faptul că obţinerea diplomei de Bacalaureat va fi legală, întrucât urmasem cursurile liceale de 2 ani şi o şcoală profesională. Nu am urmat cursuri liceale de 4 ani la liceul, aşa cum reiese din diploma aflată la dosarul cauzei. Nu am dorit să induc în eroare instituţiile de învăţământ cu care am avut relaţii contractuale, deoarece celelalte diplome dobândite ulterior sunt obţinute pe merit. De asemenea, sunt de acord să fac toate demersurile necesare pentru a acoperi prejudiciul cauzat în cauză”, le-a spus Baranga procurorilor.
Judecătorul a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă, motivând că o astfel de măsură ar fi prea severă.
„Constatăm că inculpatul a avut o conduită procesuală sinceră, a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina, cel puţin sub aspectul elementelor esenţiale ale situaţiei de fapt reţinute prin referat, şi-a exprimat regretul faţă de prejudiciul de imagine adus instituţiilor angajatoare, şi-a manifestat intenţia de a face toate demersurile necesare pentru a acoperi prejudiciul produs în cauză, iar din actele dosarului nu rezultă niciun indiciu că inculpatul ar exercita presiuni asupra persoanelor vătămate sau ar încerca să realizeze o înţelegere frauduloasă cu acestea şi nici că ar urmări să se sustragă de la urmărirea penală”, spune magistratul.
Și-a luat Bacalaureatul la 32 de ani
Laurenţiu Baranga a fost numit la începutul lunii septembrie la conducerea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, el demisionând pe 8 octombrie din această funcţie.
Potrivit CV-ului postat pe internet, Baranga şi-a luat diploma de Bacalaureat în anul 1999, la vârsta de 32 de ani, fiind absolvent al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonid” din Bucureşti, apoi la vârsta de 41 de ani a absolvit Facultatea de Management – Universitatea Ecologică Bucureşti, iar la vârsta de 44 de ani devine doctor în management la Universitatea Valahia din Târgovişte.