sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăAgenda ZileiAr putea apărea caravana medicală pentru diagnosticarea COVID-19 la sate

Ar putea apărea caravana medicală pentru diagnosticarea COVID-19 la sate

Un deputat USR și un medis vor să demareze o caravana medicală care să ofere suport în mediul rural în vederea screening-ului, diagnosticării şi tratării patologiei provocate de COVID-19. Este vorba despre deputatul USR Teodor Rareş Pop şi medicul Teodor Berbecar.

„Având în vedere criza actuală provocată de pandemia cu noua formă de coronavirus, Asociaţia Caravana cu Medici şi USR propun pregătirea unor echipe de intervenţie folosind modelul actual de desfăşurare al caravanei medicale, pentru a interveni în mediul rural, acolo unde serviciile de sănătate sunt foarte limitate sau vor fi clar depăşite. Urmărind evoluţia pandemiei în spaţiu european, există un risc crescut ca numărul de cazuri de infecţie cu COVID 19 să crească exponenţial şi să copleşească sistemul de sănătate din România, cu precădere mediul rural şi în oraşele mici, acolo unde accesul la servicii medicale este extrem de precar sau chiar inexistent”, se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Sănătăţii, Victor Costache.

Asociaţia Caravana cu medici a fost înfiinţată în 2014 şi a desfăşurat de atunci 75 de caravane oferind servicii medicale de consult, diagnostic şi tratament pentru 8.000 de adulţi şi 1.500 de copii, echipele fiind formate din medici specialişti, medici rezidenţi şi studenţi la medicină. Caravana se deplasează în satele unde accesul la servicii de sănătate este deficitar.

„În cazul pandemiei cu care ne confruntăm, Asociaţia poate aplica modelul actual de desfăşurare a caravanelor concentrându-se exclusiv pe oferirea de suport medical în vederea screening-ului, diagnosticării şi tratării patologiei provocate de COVID-19”, prevede scrisoarea deschisă.

Caravana medicală, cu filiale permanente

Caravana medicală are capacitate de a mobiliza şi de a organiza logistic şase caravane medicale cu impact regional cu puncte de pornire din filialele permanente din oraşele Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov, Timişoara şi una în curs de formare la Craiova.

Cei doi semnatari adaugă că pentru realizarea acestei campanii la nivel naţional sunt necesare: acordul şi susţinerea Ministerului Sănătăţii; dotarea cu echipamente de protecţie adecvate şi cu aparatură pentru diagnosticarea şi confirmarea cazurilor suspecte; suport financiar pentru angrenarea cadrelor medicale în această activitate în regim full time pe o perioadă mai îndelungată de timp; materiale oficiale de informare.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate