duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneAsaltul de la Capitoliu, raport final: Trump nu ar trebui să mai...

Asaltul de la Capitoliu, raport final: Trump nu ar trebui să mai ocupe niciodată o funcție publică

Lui Donald Trump nu ar trebui să i se mai permită niciodată să ocupe o funcție publică după ce și-a incitat susținătorii la insurecție, conchide raportul final al anchetei Congresului american privind asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, publicat joi seară, în aceeaşi săptămână în care s-a recomandat Departamentului de Justiţie să-l investigheze pe fostul preşedinte Donald Trump pentru rolul său în atac, potrivit EFE și AFP.

În raportul de peste 850 de pagini este detaliată investigaţia exhaustivă pe care comisia a efectuat-o în ultimele 18 luni pentru a încerca să lămurească evenimentele care au determinat sute de susţinători ai lui Trump să atace sediul Congresului SUA în încercarea de a opri certificarea victoriei electorale a democratului Joe Biden.

„Țara noastră nu poate tolera ca un președinte învins să se transforme într-un tiran care caută să răstoarne instituțiile noastre democratice și să semene violență”, a declarat Bennie Thompson, șeful comisiei, în prezentarea raportului.

Raportul îndeamnă la adoptarea unei legislații care să îi interzică lui Donald Trump, care candidează pentru realegere în 2024, și oricărei alte persoane care se angajează în „insurecție” să ocupe funcții publice, fie la „nivel federal sau de stat, civil sau militar”.

În cadrul acestei anchete, legiuitorii au realizat interviuri cu peste 1.000 de persoane, unele difuzate la televiziune în prime-time.

Unul dintre cele mai mediatizate interviuri a fost cel realizat cu Cassidy Hutchinson, care a fost asistenta fostului şef de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, şi care a declarat că fostul preşedinte ştia că mulţi protestatari purtau arme şi că el chiar a încercat să apuce volanul limuzinei prezidenţiale pentru a se deplasa la Capitoliu.

Comisia formată din nouă membri – șapte democrați și doi republicani – a recomandat luni ca fostul președinte să fie acuzat penal pentru îndemn la insurecție, conspirație împotriva statului american, obstrucționarea unei proceduri oficiale (de certificare a alegerilor prezidențiale) și declarații false.

De asemenea, ei au cerut reforme ale legilor electorale, acțiuni federale împotriva grupărilor extremiste și clasificarea certificării alegerilor prezidențiale de către Congres ca „eveniment național de securitate specială”, la fel ca și discursul anual al președintelui american privind starea Uniunii în fața Congresului.

Joia aceasta, cu câteva ore înainte de publicarea raportului final, comisia a difuzat totodată noi stenograme ale interviurilor sale cu Hutchinson în care tânăra a dat asigurări că primul ei avocat, din anturajul lui Trump, a încercat să o convingă să ascundă informaţii anchetatorilor.

Publicarea raportului este ultima lovitură majoră pentru anchetă înainte ca aceasta să fie desființată în ianuarie, când republicanii, care s-au opus în proporție covârșitoare anchetei, vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților.

Bennie Thompson a declarat luni, la CNN, că este convins că Departamentul de Justiție, care a început să primească probe din cadrul anchetei, îl va pune sub acuzare pe Donald Trump. „Nimeni, inclusiv un fost președinte, nu este mai presus de lege”, a spus el

Donald Trump, care a denunțat ancheta Congresului drept o „vânătoare de vrăjitoare” și pe membrii acesteia drept „inadaptați sociali” și „huligani”, se confruntă de asemenea cu anchete penale și civile privind afacerile sale financiare la New York și activitatea sa de lobby în Georgia, pentru a încerca să îl detroneze în 2020.

Comisia publică 34 de stenograme cu depoziţii din timpul investigaţiei

Comisia parlamentară de anchetă asupra asaltului Capitoliului din 6 ianuarie 2021 a publicat miercuri, înainte de raportul final, 34 de stenograme ce conţin depoziţii luate în timpul anchetei, transmite joi dpa.

Multe dintre stenogramele publicate conţin declaraţii ale unor persoane mai puţin cunoscute care au jucat un rol de culise în încercarea fostului preşedinte american Donald Trump şi a aliaţilor săi de a schimba rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de actualul preşedinte democrat Joe Biden. Totuşi, lista include unele dintre cele mai mari nume implicate, cum ar fi avocatul din California John Eastman, arhitectul teoriei juridice adoptate de Trump care postula că vicepreşedintele ar putea respinge electorii din anumite state.

Aproape toţi au invocat Al Cincilea Amendament la un moment dat pe parcursul mărturiei lor, ca răspuns la întrebările adresate de membrii şi personalul comisiei. Al Cincilea Amendament din Constituţia Statelor Unite stipulează dreptul oricărui cetăţean de a refuza să răspundă la o întrebare dacă răspunsul pe care îl dă ar putea să-l incrimineze.

De exemplu, comisia l-a întrebat pe confidentul preşedintelui republican Trump, Roger Stone, dacă a discutat despre 6 ianuarie şi strategiile pentru acea zi în timpul reuniunii din 27 decembrie 2020 pe care a avut-o cu Trump la locuinţa magnatului american din Florida.

Comisia a vrut să ştie de la Eastman ce e-mailuri şi numere de telefon a folosit pentru a discuta despre alegerile din 2020, unde anume a stocat documente legate de alegeri şi dacă ar putea face referire la documente specifice.

Anchetatorii au pus şi întrebări detaliate despre memoriul scris de Eastman cu privire la rolul vicepreşedintelui în certificarea rezultatelor alegerilor. Ei au remarcat că el a discutat despre memoriul său în interviurile cu mass-media cu permisiunea preşedintelui, deşi tot el a invocat Al Cincilea Amendament în discuţiile cu anchetatorii.

Eastman este singura persoană, în afară de Trump, pentru care comisia a recomandat Departamentului Justiţiei urmărirea penală.

Publicarea celor 34 de stenograme de depoziţii reprezintă doar o mică parte din cele peste 1.000 de depoziţii luate în timpul anchetei de 18 luni a comisiei, a cărei misiune se încheie în momentul publicării raportului final. Nu este de aşteptat ca republicanii să refacă această comisie în momentul în care vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, la 3 ianuarie.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate