marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiAverile la control! ANAF începe verificările de la 1 iulie. 215 dosare...

Averile la control! ANAF începe verificările de la 1 iulie. 215 dosare sunt deja deschise

ANAF începe de la 1 iulie o amplă operațiune care vizează evaziunea fiscală din România. 215 persoane au intrat deja în atenția inspectorilor fiscali, cea mai mare diferență între venitul declarat și venitul estimat de ANAF fiind de circa 4 milioane de euro, iar cea mai mică de 400.000 de euro.

Informațiile au fost furnizate chiar de președintele ANAF, Lucian Heiuș, care a precizat că inspectorii au pus sub semnul întrebării veniturile a circa 561.000 de mii de români, dar și cheltuielile acestora, cum ar fi achizițiile de mașini, apartamente, ori case, informează Digi24.

”Eu am spus că începând cu 1 iulie o să intensificăm foarte mult aceste gen de controale, pentru că în urma unei analize de risc făcută pe 4 ani de zile, din 2016 până în 2019 am ajuns la acele cifre, care se regăsesc undeva la 561.000 de români, undeva în jur de 20 de miliarde de euro.(…) Toate organismele internaționale, toți specialiștii cifrează undeva în jur la 15 miliarde de euro pe an, evaziune fiscală în România”, a declarat președintele ANAF, vineri seara.

Acesta a explicat că totul pornește de la ”o analiză macro, făcută pe baza unor aplicații informatice, pornind de la niște elemente pe care noi le aveam în bazele de date, sau puteam să le obținem din bazele de date ale altor instituții”.

Care este mecanismul

”Venitul declarat îl avem. Se verifică apoi, de exemplu, achizițiile de mobile sau imobile – mașini, terenuri, clădiri, case, apartamente. Avem acces la bazele de date ale fiecărei primării din România.

Vedem cum evoluează banii din conturi. Există protocoale între ANAF și băncile din România și avem acces la conturile personale. Vedem cu cât ai început, la cât s-a ajuns. E un lucru simplu de obținut”, a explicat Lucian Heiuș, referindu-se la persoanele fizice.

”Dacă diferența între venitul declarat și cel estimat e mai mare de 10% și mai mult de 50.000 de lei, numim ’neconformare la declarare’. Făcând diferența între venitul estimat de ANAF și venitul declarat, trebuie să se îndeplinească două condiții. Să fie mai mare cu 10% decât venitul declarat, și nu mai puțin de 50.000 de lei. Este un prag”, a continuat șeful ANAF.

Heiuș admite că în această fază a analizei pot exista și ”niște erori”, dar nu mai mult de 10%, crede el.

”Am spus că niciodată un om de afaceri care își gestionează o firmă, care plătește salarii la zeci, la sute, poate mii de oameni, care își asumă riscuri, care ia credite, nu se duce să cheltuiască într-o noapte, într-un bar, 60.000, 70.000 de euro, așa cum se întâmplă. Este exclus!(…)

Avem deja pregătit undeva în jur de 215 de dosare de analiză de risc efectuate, clarificate, care pot să fie trimise spre efectuarea inspecțiilor.

Vă pot spune la cei aproximativ 215, pentru că acolo avem analiza amănunțită, că cea mai mare diferență între venitul estimat de noi și venitul declarat de persoana respectivă este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Deci, care sunt clare, lucrate.

(…) Vorbesc doar de ce am putut să identificăm strict la vedere. Când vom face cercetări mai amănunțite este posibil să ajungem chiar mai departe. Avem posibilitatea să verificăm conturi chiar în alte state”, a mai declarat șeful ANAF.

Care va fi procedura

Persoanele vizate vor fi înștiințate că li se va verifica situația fiscală personală, după care fiecare va avea 60 de zile la dispoziție ”să depună o declarație de patrimoniu și de venit, poate să mai ceară o amânare de 30 de zile”, a explicat Lucian Heiuș.

”Poate să depună și documente prin care să justifice sumele respective. Apoi începe verificarea propriu-zisă. Ajungem, sau nu ajungem la un numitor comun, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente, diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească, se emite decizia de impunere, și ea poate să fie achitată, sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste.

Poate să ajungă și în instanță, atunci situația devine publică și se poate vedea cine este persoana. Până la faza de instanță suntem sub un secret fiscal, nu se discută numele persoanei”, a mai declarat șeful ANAF.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate