sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAnalize MediaBBC World News a încetat să mai emită în Rusia

BBC World News a încetat să mai emită în Rusia

Postul de televiziune de ştiri internaţionale BBC World News a încetat să mai emită în Rusia, a anunţat duminică BBC, după ce autorităţile ruse s-au îndreptat radical împotriva presei de la începutul invaziei din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al grupului public britanic a declarat că postul a fost indisponibil în Rusia începând de sâmbătă, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Regretăm că telespectatorilor noştri ruşi li se refuză accesul la informaţii fiabile şi imparţiale într-un moment în care au cea mai mare nevoie de ele”, a adăugat el.

Grupul a precizat că va continua să relateze în limba rusă din afara Rusiei.

BBC anunţase vineri că suspendă temporar activitatea jurnaliştilor săi din Rusia pentru a le asigura siguranţa, după adoptarea unei legi care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru difuzarea de informaţii înşelătoare despre armată.

În Marea Britanie, canalul rusesc de stat în limba engleză RT (fostul Russia Today) este ţinta a 27 de anchete din partea autorităţii britanice de reglementare a presei, Ofcom, pentru lipsa de imparţialitate în reflectarea invaziei ruseşti în Ucraina.

Tot vineri, autoritatea rusă de reglementare a internetului Roskomnadzor a ordonat blocarea Facebook în țară, acuzând rețeaua de socializare că „discriminează” mass-media rusă. Ulterior, Roskomnadzor a blocat și Twitter.

Putin a semnat o lege în baza căreia publicarea de ”informații false” despre armată se pedepsește cu 15 ani de închisoare

De asemenea, în aceeași zi, Vladimir Putin a semnat o lege o lege care introduce pedepse grele cu închisoarea pentru oricine publică „informații false” despre armată, în plină invazie a Ucrainei de către Moscova.

Amendamentele, adoptate cu puțin timp înainte de parlamentari, includ și sancțiuni pentru „apeluri de a impune sancțiuni Rusiei”.

Astfel de fapte vor fi pedepsite cu amendă de până la 500.000 de ruble (3.700 de euro) sau în cuantumul salariului sau al oricărui alt venit al persoanei condamnate pe o perioadă de până la trei ani, sau cu privare de libertate, muncă obligatorie până la la trei ani, arestare de până la șase luni sau închisoare de până la trei ani cu o posibilă amendă de până la 200.000 de ruble (1500 euro) sau în cuantumul salariului persoanei condamnate pe o perioadă de până la un an, potrivit Tass.ru, citată de Hotnews.

Pedepsele, care pot ajunge până la 15 ani de închisoare, vor fi aplicate împotriva celor care difuzează „informații false” având drept rezultat „consecințe grave” pentru forțele armate ruse.

Aceste texte se aplică populației generale și nu numai profesioniștilor din domeniul informației.

Ele urmăresc să consolideze arsenalul represiv al autorităților care își întăresc controlul asupra informațiilor în mijlocul unei ofensive asupra Ucrainei, blocând Facebook și mass-media independentă.

În ceea ce privește invadarea Ucrainei, autoritățile ruse au interzis presei să folosească alte informații decât declarațiile oficiale pe acest subiect, interzicând inclusiv folosirea unor cuvinte precum ”război” și „invazie”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate