Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat existența unei legături între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate, motiv pentru care apariția chegurilor de sânge după inocularea acestui vaccin ar trebui menționate ca efecte secundare foarte rare.
În același timp, EMA a anunțat că beneficiile folosirii vaccinului AstraZeneca, împotriva Covid-19, depășesc riscurile.
Sabine Straus, președintele Comitetului de siguranță sanitară din cadrul EMA a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că până pe 4 aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 AstraZeneca administrate în Zona Economică Europeană.
”În pofida cazurilor foarte rare de tromboză venoasă cerebrală legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenţia Europeană pentru Medicamente a confirmat recomandarea sa privind utilizarea vaccinului la toţi adulţii” – informează Agerpres.
O explicație plauzibilă pentru efectele secundare rare, a precizat un reprezentant EMA, în cadrul conferinței de presă de miercuri, ”este un răspuns imunitar la vaccin care duce la o condiție similară cu cea văzută în rândul pacienților tratați cu heparină, condiție numită Trombocitopenie indusă de heparină”.
Apariția trombozelor ca urmare a vaccinării ”demonstrează una din provocările campaniilor de vaccinare pe scară largă: când milioane de persoane primesc aceste vaccinuri se pot întâmpla evenimente foarte rare care nu au fost identificate în timpul studiilor clinice” – au susținut reprezentanții EMA.
Agenția Europeană a Medicamentului reamintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.
Conform informațiilor furnizate de EMA, pacienții trebuie să solicite asistență medicală imediat dacă prezintă următoarele simptome:
- dificultăți de respirație
- dureri în piept
- umflarea piciorelor
- dureri abdominale persistente (burta)
- simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
- mici pete de sânge sub piele dincolo de locul injectării
După conferința de presă a EMA, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat, conform Agerpres, că ”va avea loc o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile în ceea ce priveşte decizia pentru revizuirea recomandărilor efectuate de Agenţia Europeană a Medicamentului în privinţa vaccinului AstraZeneca, însă a spus că la acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse”
Potrivit aceleiași surse, el a anunțat că miercuri seara ”va avea loc o şedinţă comună la nivelul tuturor statelor membre cu sisteme de sănătate cu miniştrii Sănătăţii şi sperăm ca de această dată să fie o decizie comună a tuturor statelor membre pentru a a avea o abordare integrată” în cazul folosirii vaccinului AstraZeneca.
„În România nu au fost înregistrate asemenea evenimente adverse. (…) Peste 300.000 de persoane au primit deja prima doză. Deci, iată 300.000 de doze cel puţin 300.000 să fie rezervate pentru cea de-a doua doză. Vaccinul de la AstraZeneca împreună cu vaccinul de la Johnson and Johnson vor fi distribuite prin reţeaua cabinetelor de medicină de familie, unde noi credem că va asigura continuitatea şi un ritm de vaccinare cât se poate de bun” a mai declarat Gheorghiță, citat de Agerpres.