marți, octombrie 4, 2022
AcasăAgenda ZileiBlue Air va relua zborurile peste o lună. Wizz Air extinde tarifele...

Blue Air va relua zborurile peste o lună. Wizz Air extinde tarifele speciale. Grindeanu trimite Tarom-ul după românii lăsați de izbeliște

Compania Blue Air a anunţat vineri că va relua zborurile abia peste o lună, începând din 10 octombrie, explicația fiind că pentru moment nu dispune de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.

În context, operatorul aerian transmite pasagerilor cu zboruri programate până în data de 10 octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporturile de plecare pentru că aceste zboruri nu pot fi operate.

„(…) Toţi furnizorii de servicii esenţiale zborurilor au condiţionat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente. În acest context au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cât mai rapidă a activităţii de zbor, discutându-se în mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societăţi de handling, furnizori de combustibil, autorităţi de control al traficului aerian, precum şi cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air. În urma acestora, Societatea îşi propune să reia zborurile începând cu data de 10 Octombrie 2022”, se arată în comunicatul companiei transmis vineri Agerpres.

Blue Air arată, totodată, că decizia de reluare a zborurilor are în vedere în mod decisiv posibilitatea societăţii de a rambursa tuturor pasagerilor afectaţi sumele datorate şi de a achita tuturor partenerilor comerciali costurile serviciilor prestate în favoarea companiei.

„În cel mai scurt timp cu putinţă vom reveni cu detalii despre modalitatea în care va fi reluată activitatea de transport aerian de pasageri de societatea Blue Air Aviation”, menţionează compania.

Wizz Air profită

În acest context, compania Wizz Air a decis să extindă tarifele speciale pentru clienţii Blue Air afectaţi de zborurile anulate şi că le oferă acestora mai multe alternative de zbor, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al companiei, pasagerii Blue Air pot rezerva zboruri Wizz Air pe rute selectate, la tarife de la 49,99 euro, folosind codul rezervării Blue Air.

Rezervările se pot efectua prin intermediul website-ului de tarife speciale al Wizz Air, respectiv https://wizzair.com/en-gb#/rescue.

Anunţul vine imediat după ce Wizz Air a prezentat o expansiune majoră în România, cu cinci aeronave adăugate bazei din Bucureşti, precum şi creşterea capacităţii din Bacău, Cluj-Napoca, Iaşi şi Sibiu. În urma acestui anunţ, Wizz Air va adăuga 2,6 milioane de locuri suplimentare pe piaţa din România, informează Agerpres.

TAROM, trimis de Guvern să aducă românii acasă pe banii statului

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri seara, pe Facebook, că TAROM trimite sâmbătă alte două curse speciale pentru repatrierea cetăţenilor români abandonaţi de Blue Air pe aeroporturile din Europa.

Astfel, prima cursă va pleca la ora 5:25 spre aeroportul Zakynthos, după care va continua zborul spre aeroportul Heraklion, pentru a repatria 160 de cetăţeni aflaţi în Grecia.

A doua cursă va pleca la ora 22:20 direct spre Heraklion, pentru a repatria alţi 189 de cetăţeni români.

„TAROM a mai trimis până acum o cursă specială la Heraklion (Grecia), dar şi la Tel Aviv (Israel), Larnaka (Cipru) şi Malaga (Spania), pentru aducerea în România a cetăţenilor români în condiţii de siguranţă”, a mai notat Grindeanu.

Call centerul MAE, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României au primit, în total, până pe 8 septembrie, 2.663 de solicitări de ajutor din partea românilor afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air, a informat Guvernul.

Conform Ministerului de Externe, românii blocaţi în străinătate din cauza situaţiei amintite pot solicita asistenţă la numărul 004 021 4311869, dar şi la numărul 004 0751084537. De asemenea, au la dispoziţie şi adresa de email callcenter@mae.ro.

Reamintim că operatorul Blue Air Aviation a anunţat marţi că suspendă până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului.

Imediat, Executivul a aprobat alocarea sumei de 5 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor în vederea aducerii românilor blocaţi pe aeroporturi din străinătate.

Mai mult, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis miercuri suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei.

Blue Air este cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportaţi, cu un model de business Ultra – Low – Cost (ULC). Compania operează avioane tip Boeing 737 iar în cei 17 ani de activitate a transportat peste 32 de milioane de pasageri şi a zburat peste 340 milioane de kilometri, informează Agerpres.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate