vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiBugetul de stat pe 2021 va fi stabilit la începutul anului viitor

Bugetul de stat pe 2021 va fi stabilit la începutul anului viitor

Bugetul de stat pe 2021 este în lucru şi va fi transmis Parlamentului la începutul anului viitor, a declarat ministrul propus pentru Ministerul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare.

„Proiectul de buget ştiţi foarte bine că este în lucru şi în cel mai scurt timp împreună îl vom finaliza şi îl vom transmite la Parlament…La începutul anului viitor, sigur”, a declarat Alexandru Nazare.

La audierile din Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor şi Senat, Alexandru Nazare a precizat că proiecţia indicativă pentru deficitul anului viitor este de 7% din PIB, de la 9,1% din PIB cât este în prezent.

„Este o ţintă, dacă se poate mai ambiţioasă foarte bine, dar acesta este ţinta indicativă la momentul actual”, a spus Alexandru Nazare.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Bugetul de stat pe 2021 ține și de cheltuieli

Eficienţa cheltuielilor publice, creşterea veniturilor bugetare şi absorbţia fondurilor europene sunt cele trei obiective ale ministrului desemnat al Finanţelor Publice.

„Doamnelor şi domnilor, trei sunt priorităţile începutului de mandat. Evident, prima sarcină ca ministru de Finanţe va fi definitivarea bugetului, care este programată la începutul anului viitor. Însă, înainte de a intra în discuţii legate de buget pot să enumăr cele trei obiective. Eficienţa cheltuielilor publice. În acest sens urmărim o reformă a marilor sisteme de servicii publice şi corespunzător de cheltuieli publice. Prin creşterea transparenţei şi a predictibilităţii în domeniul fiscal va fi consolidată încrederea mediului de afaceri precum şi a consumatorilor. Creşterea economică sustenabilă şi echilibrată va permite creşterea standardului de viaţă al românilor”, a declarat Alexandru Nazare.

El a menţionat că al doilea obiectiv îl constituie creşterea veniturilor bugetare.

„Ştim cu toţii că România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană şi unul dintre cele mai mari decalaje de colectare a taxelor din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, nu ne propunem să majorăm sau să introducem noi impozite şi taxe, ci vrem să ne concentrăm pe reforma administraţiei fiscale prin accelerarea digitalizării ANAF pentru a avea o imagine cât mai bună a situaţiei, dar şi prin creşterea gradului de conformare voluntară, simplificarea regulilor, debirocratizare pentru a avea un sistem fiscal corect, eficient, simplu, transparent, care să sprijine în mod real activităţile economice”, a afirmat Alexandru Nazare.

Pe de altă parte, premierul desemnat, Florin Cîţu, a afirmat că, în ceea ce priveşte salariul minim, Guvernul va lua decizia urma discuţiilor cu sindicatele şi patronatele.

„Există câteva propuneri, dintre acele propuneri vom alege pe cea mai bună pentru români şi pentru România”, a spus Florin Cîţu.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate