marți, decembrie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiCe asteaptă angajatorii românii de la 2021: mai mulți bani și „sânge...

Ce asteaptă angajatorii românii de la 2021: mai mulți bani și „sânge proaspăt”

Angajatorii români se așteaptă ca 2021 să poată relua creşterile salariale, a recrutările, dar şi să revenă la bugetele pe care le aveau înainte de declanşarea pandemiei, potrivit unui studiu derulat de eJobs. 

12% cred că, în compania pentru care lucrează, se va permanentiza munca de acasă, în timp ce 9% spun că anul viitor va marca reîntoarcerea angajaţilor la birou. O treime cred că nu au încă niciun motiv să îşi creeze aşteptări optimiste de la următorul an.

„Acele companii care au găsit resorturi de creştere chiar şi într-un context generalizat de criză privesc cu optimism anul care va veni şi cred într-o reechilibrare a pieţei. Sunt însă şi participanţi la studiu care au declarat că se tem că 2021 va însemna, pentru compania în care lucrează, concedieri, scăderi salariale sau o creştere a gradului de încărcare a angajaţilor, în condiţiile în care anul acesta o parte dintre echipe au fost reduse. Din păcate, sunt şi angajatori care recunosc că se aşteaptă ca anul viitor să crească rata fluctuaţiei voluntare în cadrul companiei. Cu alte cuvinte, dezamăgiţi de ce s-a întâmplat anul acesta, mulţi angajaţi îşi vor căuta alte joburi”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Aproximativ jumătate din respondenţi se tem că lucrurile vor sta la fel ca în anul 2020, iar tot ce s-a întâmplat anul acesta în economie şi pe piaţa muncii va avea ecouri care se vor resimţi şi în 2021.

Angajatorii români vor „sânge proaspăt”

Cel mai important va consta, arată concluziile studiului, în o creştere a ratei şomajului, urmată de creşterea numărului de candidaţi care se vor angaja pe poziţii sub nivelul lor de pregătire şi experienţă.

„35% dintre respondenţi spun că reconversia profesională va fi una dintre marile tendinţe ale pieţei muncii de la anul. Ceea ce nu e un lucru deloc rău pentru că se traduce printr-o flexibilizare şi responsabilizare a candidaţilor, după o perioadă lungă în care românii erau destul de refractari la ideea de reconversie”, a adăugat Bogdan Badea.

Tot angajatorii cred că tinerii îşi vor lua primul job mult mai devreme şi că locurile de muncă din străinătate vor rămâne în continuare neatractive pentru candidaţi.

Cei mai căutaţi candidaţi ai anului viitor vor fi specialiştii, urmaţi, la foarte mică distanţă, de muncitorii calificaţi şi apoi de tinerii din categoria de vârstă 18-24 de ani. Muncitorii calificaţi şi managerii continuă ierarhia, iar pe ultimul loc, la distanţă semnificativă de toate celelalte categorii, au fost plasaţi expaţii.

Deşi văd o revenire completă a pieţei muncii abia din 2022, specialiştii în resurse umane se aşteaptă ca încă din primul trimestru al următorului an să apară primele semnale pozitive, încă cei mai mulţi mizează pe cel de-al doilea trimestru pentru efecte mai concrete.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate